16:44 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1020
  Pratite nas

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve da očuva mir i stabilnost, a onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku Republike Srpske poručuje da Srpska neće nestati.

  „Onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma na štetu jednog naroda i onima koji maštaju o nestanku RS — Srpska je ustanovljena voljom naroda i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija ima određene obaveze prema tom sporazumu. Moja jedina poruka svima koji maštaju da unište RS da Srpska neće nestati“, istakao je Vučić i dodao da će Srbija uložiti sve da sačuva mir.

  On je u izjavi za RTS iz Njujorka istakao da Srbija poštuje BiH, želi mir sa svima i smatra da je odnos Srba i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost.

  Premijer je, govoreći o izjavi nekadašnjeg načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića o Republici Srpskoj, rekao da nikada ne veruje u slučajnosti u politici, niti slučajne izjave.

  „Neki drugi iz bošnjačkog rukovodstva trebalo je istog sekunda da reaguju i na najbrutalniji način to osude, to je sve nekako okolo-naokolo, niko to nije želeo baš direktno da uradi“, naglasio je Vučić.

  Odgovarajući na opasku novinara da se čini da ipak postoji neki „kamen u cipeli“ u odnosima sa svetom, Vučić je rekao da „imamo više tih kamenčića u cipeli“, ali da je njegov posao da uradim sve što može za Srbiju.

  Govoreći o ulozi Srbije na Balkanu, Vučić je rekao da nama treba da zvuči dobro to što mnogi govore da je upravo Beograd ključan igrač u regionu.

  „Voleo bih da budemo manje ključni“, dodao je premijer.

  Premijer je podsetio da je imao važan razgovor i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom nedavnih izjava generala Pavela, te da će uskoro otputovati u Brisel u sedište NATO-a.

  Tagovi:
  referendum u Repulici Srpskoj, Aleksandar Vučić, Zapadni Balkan, BiH, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga