16:13 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6037
  Pratite nas

  Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da implementacija dogovora u dijalogu Beograda i Prištine može da utiče na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, iako u tom procesu nije definisana ni tema koja će biti predmet dijaloga, niti način na koji će ona biti razrešavana.

  Miščevićeva je navela da je Poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije, „prazna školjka“ u kojoj nema prava, nema standarda, već praćenja i ocenjivanja napretka koji je postignut u dijalogu između Beograda i Prištine i implementacije onoga što je postignuto.

  Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem
  © AFP 2021 / EMMANUEL DUNAND

  Upitana da li poslednje informacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine o sporazumu o telekomunikacijama mogu da se odraze na dalji put Srbije ka EU, Miščevićeva je rekla da ako države-članice EU nisu zadovoljne napretkom koji je učinjen u poglavljima 23 i 24, odnosno u oceni implementacije dijaloga, onda ceo pregovarački proces mora da bude zaustavljen.

  „To je ozbiljan problem na koji mi ukazujemo od samog početka, a posebno je ozbiljan kada ne znate zašto ste vi to krivi“, poručila je Miščevićeva.

  Ona je objasnila da od početka pregovora sa EU poglavlja 23 i 24, koja se tiču ljudskih prava, te Poglavlje 35, imaju kontrolnu ulogu.

  Upitana da li je negde u poglavljima u pregovorima sa EU definisano šta se dešava sa imovinom Srbije na Kosovu i Metohiji ili je to isključivo pitanje za pregovore Beograda i Prištine, Miščevićeva je rekla da u ovom momentu to čak nije definisano ni dijalogom između Beograda i Prištine, iako je Beograd još početkom 2014. godine rekao da ta tema mora postati deo dijaloga.

   

  Tagovi:
  EU, Tanja Miščević, Brisel, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga