23:49 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5363
  Pratite nas

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji „Trepče“ nevažeća za Vladu Srbije, njene institucije, privredne subjekte i za građane Srbije.

  On je na konferenciji za novinare najavio da će Vladi predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 12 44, na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu.

  Sednica u skupštini samoproglašenog Kosova
  © Tanjug / EDIB TAHIROVIC

  „Ako o tome ne žele da razgovaraju u Briselu, moraće da se razgovara u UN“, rekao je Đurić.

  „’Trepča‘ je temelj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji“, poručio je direktor Kancelarije za KiM i istakao da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji „Trepče nevažeća za Vladu Republike Srbije.

  On je istakao i da odluka prištinskih vlasti o „Trepči“ predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

  „Odluka je nevažeća i ne proizvodi pravna dejstva, ni posledice kada je reč o radno-pravnim odnosima, dužničko-poverilačkim odnosima i drugim obligacionim odnosima koje kombinat ima“, rekao je Đurić.

  To je udar na pravo naroda da postoji na jednom području, jer „Trepča“ je temelj našeg postojanja na KiM, rekao je direktor Kancelarije.

  Kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju zakon o „Trepči“.

  Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdržano. Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu nakon usvajanja nacrta zakona.

   

  Tagovi:
  Trepča, Vlada Kosova, Vlada Srbije, SB UN, Marko Đurić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga