07:56 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5058
  Pratite nas

  Ministar odbrane Velike Britanije Majkl Falon optužio je Rusiju da je odustala od partnerskih odnosa sa Zapadom i nazvao je „agresivnom“.

  „Veoma smo uznemireni. Posmatramo mnogo agresivniju Rusiju. Nadali smo se da će Rusija postati partner Zapada, ali očigledno je da je odlučila da postane suparnik“, izjavio je Falon u intervjuu Bi-Bi-Siju. 

  „Rusija je koristila mišiće na Crnom moru, militarizovala je Krim, videli smo kakav je pritisak izvršen na baltičke zemlje“, dodao je britanski ministar. On nije precizirao na koji je način i kada Rusija „militarizovala Krim“, gde se od 1783. godine nalazi Štab Crnomorske flote Ruske Federacije.

  Falon je, takođe, izrazio nezadovoljstvo ruskom politikom u vezi sa sirijskim pitanjem. On se, pre svega, založio za stvaranje zona zabrana letova u Siriji. Prema njegovim rečima, to je za sada nemoguće, jer nema garancija da Rusija neće napadati avione međunarodne koalicije u vazduhu. 

  Američki general Dejvid Golfin u junu je izjavio da je američka avijacija spremna da obezbedi stvaranje zona zabrane letova u Siriji, ali da joj je za to neophodna dozvola da obara ruske avione.

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da Moskva ne preduzima nikakve korake usmerene na izmenu strateškog odnosa snaga koji bi mogli da izazovu bilo kakvu uznemirenost u sferi bezbednosti. 


  Tagovi:
  američka avijacija, zona zabrane letenja, međunarodna koalicija, Majkl Falon, Baltičke zemlje, Zapad, Sirija, Velika Britanija, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga