05:51 23 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  42728
  Pratite nas

  Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ocenio je danas da je to što se dešava na Kosovu i Metohiji velika nepravda moćnih i silnih prema malom narodu kao što je srpski i prema našoj velikoj istoriji i kulturi, ali je istakao da mi nikada nećemo dozvoliti da Kosovo bude izgubljeno.

  Patrijarh je rekao da taj problem poznaju ne samo sve crkve koje, kako je rekao, dele naše mišljenje kada je u pitanju KiM, već da je onaj pošteni o objektivni svet koji misli i razmišlja pošteno na našoj strani.

  Druga stvar je, istakao je patrijarh, to što politika deli ljude.

  „Kosovo nije samo geografija, Kosovo je naš Jerusalim, naša svetinja, sve ono što se korenilo u srpskoj istoriji i kulturi, naše najveće svetinje su tamo, i taj narod, koji je bio brojan na Kosovu i Metohiji, nije otišao svojom željom i voljom nego je na to bio prinuđen… A ta prinuđenost je trajala dugo vremena, preko 100 godina se vodi ta borba, i nažalost moćnici su stali u zaštitu onih koji su tome doprineli“, rekao je patrijarh Irinej za TV Pink.

  Crkva čini sve da u susretu sa predstavnicima drugih crkva ukaže na stanje na Kosovu i Metohiji, istakao je poglavar SPC.

  Istovremeno, dodao je, postoje moć, sila i pravda — ljudska i božanska.

  „Nažalost postoje države, velike sile za koje prošlost i istorija ne znače mnogo, one sude prema sadašnjem stanju i orijentišu se prema njima“, rekao je patrijarh, podsetivši da je srpska zajednica sa Albancima živela bez problema sve do pred kraj 17. veka, kada je čak 30.000 porodica napustilo Kosovo.

  „Od tada počinje naša tragedija. Mada je seoba bilo i mnogo ranije“, naveo je prvi među jednakima.

  Upitan da li može da zamisli da je Kosovo izgubljeno, patrijarh kaže da to može tako da izgleda u našoj svesti i u našem osećanju, ali da Kosovo ne može da bude izgubljeno, niti ćemo, kako je rekao, mi na to pristati.

  Ukazao je da „ono što je silom oteto, silom se i vraća“.

  „Nikada nismo prihvatali to stanje. Mi smo mnogo živeli sa Albancima i nismo imali probleme, ali je neka politika učinila da ih ohrabri da žele i pokušavaju da nam otmu naše svetinje i da ih prikažu kao svoje“, rekao je patrijarh i kao najbolji primer naveo Hram Svetog Spasa u Prištini, koji je, a ne samo on, kako je rekao, Albancima „trn u oku“.

  Papin dolazak u Srbiju ne bi bio štetan

  Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da je SPC zahvalna što Vatikan nije priznao Kosovo i da dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan.

  On je naveo da taj poziv papi nije upućen iz SPC već ga je uputila država.

  „To je stvar države, papa je državnik, Vatikan je država. Ja verujem da papa neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše strane“, rekao je Irinej za TV Pink.

  On je dodao da papa uživa veliki ugled u svetu, i to ne samo kod svojih vernika, i da je SPC uvek spremna za dijalog.

  „Nama bi papin dolazak bio od velike koristi, ja imam svoje mišljenje, ali neka zasad ostane kao tajna. Dolazak pape ne bi bio štetan“, kazao je patrijarh.

  Tagovi:
  patrijarh, Irinej, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga