19:57 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2330
  Pratite nas

  Poezija je ovde našla svoje rodno mesto i odavde je naša sudbina krenula uvis. Tako da se ne govori slučajno da je to naš Jerusalim i da se povodom Kosova govori ona reč koju su Jevreji govorili vekovima: „Jerusalime, ako te zaboravim, neka me zaboravi desnica moja“, rekao je pesnik i akademik Matija Bećković prilikom posete Kosovu i Metohiji.

  U Gračanici su sinoć otvoreni 49. Pesnički susreti „Lazar Vučković“. Dobitnik ovogodišnjeg priznanja koji se dodeljuje u čast kosovskog pesnika je književnik Matija Bećković, a posle uručenog priznanja Bećković je održao književni čas.

  „U velikoj bici za pamćenje koju vodi njegov zavičaj, osnovani su ova nagrada i ovi susreti, gde pesnici ne odaju poštu braneći od zaborava samo njega, nego i vrše onu službu koje Kosovo ima u našoj istorijskoj konturi. Jerusalim je jedini grad, a ostalo su mesta. I Kosovo je jedino polje, a ostalo su poljane. Kosovska bitka je jedina bitka koja traje vekovima, a ostalo su tuče. Kosovo polje je najveći vrh naše vere i naše kulture“, istakao je Bećković.

  Bećković je naveo da je Kosovo predstavlja DNK srpskog naroda, ali i da je ono pre svega najkrupnije delo naše vere i naše poezije.

  „Niko nije življi od Kosovke Devojke, Majke Jugovića i njenih sinova, Srđe Zlopogleđe i Relje Krilatice za koje istorija ne zna. I poezija je ovde našla svoje rodno mesto i odavde je naša sudbina krenula uvis. Tako da se ne govori slučajno da je to naš Jerusalim i da se povodom Kosova govori ona reč koju su Jevreje govorili vekovima: ’Jerusalime, ako te zaboravim, neka me zaboravi desnica moja‘“, istakao je Bećković.

  On je srpskom narodu koji na Kosovu i Metohiji živi poslao veoma jasnu poruku.

  „Kosovo je boj koji traje vekovima. Ko zna da li će se ikada završiti. Na takvom je mestu postavljeno da nije čudo što je ono i danas poznato celom svetu koji za njega do juče nije čuo. Ali kada vidi Gračanicu, za koju je Are Maron rekao da je najlepša građevina 13 veka, i kada vidi Visoke Dečane, Bogorodicu Ljevišku, Pećku Patrijaršiju, on se odmah seti onih stihova kralja Nikole: ’Onamo, ’namo za brda ona‘“, kazao je Bećković.

  Matija Bećković na književnoj večeri u Gračanici
  © Foto : Dom kulture Gračanica
  Matija Bećković na književnoj večeri u Gračanici

  Manifestaciju je otvorio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je istakao da će dokle god postoje kulturne manifestacije, svako dešavanje na Kosovu ostati zapamćeno i zabeleženo.

  „Nije bitno na koji će se to način zapisati, da li će to biti duhovit, britak ili manje prijatan ili više neprijatan način. Ono što je najvažnije je da smo opstali kroz najmračnije vekove i mnogo teža vremena od onih u kojima smo sada, držeći se naše vere, naše crkve i naših knjiga“, istakao je Kozarev.

  Književno veče otvoreno je kazivanjem stihova pesama srpskog akademika, koje je sam pesnik govorio okupljenima. Svaki stih iz pesama poput „Priča o Svetom Savi“, „Majko“, „Bodež“, „Hleba i jezika“, i čuvene pesme „Kosovo polje“, publika je ispratila sa oduševljenjem, o čemu govore gromoglasan aplauz i poziv pesniku da se ponovo vrati na binu.

  Karavan sa pesnicima nastavlja se i sutra, drugog dana pesničke manifestacije, posetama Vidanju i Goraždevacu.

  Organizator pesničkih susreta u čast Lazara Vučkovića je NIJP „Panorama“, u okviru koje posluje „Jedinstvo“, u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“, preneo je „Radio KiM“.

   

  Tagovi:
  Matija Bećković, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga