16:46 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2363
  Pratite nas

  Današnju debatu o budućnosti srpsko-albanskih odnosa na Beogradskom bezbednosnom forumu između premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, obeležili su suprotstavljeni stavovi u vezi s Kosovom, posebno kad je reč o „Trepči“ i hapšenju Nihata Tačija.

  Konstatujući da se Srbija i Albanija razilaze oko pitanja statusa Kosova, Rama je istakao da bi za sve bilo najbolje kada bi Srbija priznala Kosovo, i dodao da veoma podržava što se, uprkos različitom mišljenju, između Beograda i Prištine odvija dijalog o normalizaciji odnosa.

  To je važan mehanizam da se fokus s prošlosti prebaci na budućnost, objasnio je Rama, dodajući da ne treba da se zaboravi, kada je reč o dijalogu, da je to razgovor o ljudima i tome kako oni žive, a ne o istoriji ili o tome šta predsednici ili premijeri vole.

  Premijer Vučić je konstatovao da o pitanju Kosova dve zemlje imaju različite stavove, a kad je reč o „Trepči“, za koju je Rama rekao da se nalazi na teritoriji Kosova, upitavši šta će Srbija s tim rudnikom da uradi — da ga prebaci u Beograd, Vučić je odgovorio:

  „Usuđujem se da kažem da znam više o tom rudniku od albanskog premijera i moram da kažem da je Priština učinila najgori mogući potez kada je reč o ekonomiji i razvoju rudnika“.

  „Edi je rekao da je to gotovo u korist obe strane, ali možete li naći jednog Srbina koji će sa tim da se saglasi? Da li su pokušali da nađu jednog Srbina koji će se saglasiti? Ne, jer ne žele da razgovaraju sa Srbima koji žive na Kosovu i koji rade u ’Trepči‘“, dodao je Vučić.

  Kako je naveo, prištinske vlasti su preskočile sve procedure zarad unutrašnjih političkih razloga, za šta, dodao je, ne može da nađe racionalan razlog. 

  Rama je ovim povodom imao poruku i za Kosovo, rekavši da treba da shvate da rudnik jeste na teritoriji Kosova, ali da on pripada građanima Kosova, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci.

  Takođe, dodao je, to je i ekonomsko pitanje, i o njegovoj sudbini treba da odlučuju ekonomisti, a ne političari.

  U vezi s hapšenjem Nehata Tačija, Rama je upitao šta to govori o ljudima kada „onoga ko je deset puta prešao granicu, neko uhapsi 11 put“.

  Premijer Srbije je odgovorio da ne zna ništa o tom slučaju jer nije video dosije, ali je naglasio da Beograd nije iskoristio hapšenje i pritvaranje Olivera Ivanovića kao razlog za prekid dijaloga sa Prištinom.

  „To niste čuli kao moj argument da zaustavimo dijalog, da se svađamo s nekim, da kažemo da ne treba da razgovaramo sa kosovskim Albancima. Da li zaista verujete da je neko namerno uhapsio Tačija zbog političkih razloga? Ne, niko to nije učinio. Nalog je bio izdat 1999“, rekao je Vučić.

  Medijator panela posvećenog budućnosti odnosa Srbije i Albanije bio je Miša Gleni, dobar poznavalac prilika na Balkanu i gostujući profesor Univerziteta Kolumbija.

  Tagovi:
  polemika, Trepča, forum, Vučić Aleksandar, Edi Rama
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga