22:06 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 152
  Pratite nas

  Svejedno mi je što se naš počasni konzul Genadij Timčenko nalazi na nekakvim listama jer sam i sâm bio svojevremeno na njima i znam da su one uporene protiv cele države, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ocenivši da je obnovljena ideologija Hladnog rata da „moraš da budeš sa mnom, a ako nisi — onda si protiv mene“.

  Srbija je, rekao je Nikolić u Sankt Peterburgu, izbegla da se svrstava, i nikada se neće svrstavati u evidentnom sukobu između EU i Rusije, i želi da sarađuje i sa jednima i sa drugima, želi da bude članica EU i nikada neće da prekida odnose s Rusijom.

  „Ako neko može to da razume, pošto je to malo dublja politika od one kojom se bavi Zapad, koji kaže: pod moje krilo ili ćeš da nestaneš“, primetio je predsednik Srbije. On je naglasio da je Sankt Peterburg grad u kome bi svaka država želela da bude predstavljena, jer je oličenje Rusije makar koliko i Moskva. On je podsetio da je Srbija istorijski posebno vezana za taj grad jer su mnoge značajne ličnosti koje su udarile pečat ruskoj diplomatiji, kao i veliki borci i vojskovođe, bili poreklom Srbi.

  Prema njegovim rečima, pripreme za otvaranje počasnog generalnog konzulata trajale su tri godine i samo se čekalo kada će Genadij Timčenko da prihvati da bude počasni konzul Srbije.

  „Meni je bilo sasvim svejedno što se on nalazi na nekakvim listama. I sâm sam bio na tim listama, pa znam kako se ljudi osećaju. Ja uopšte nisam živeo lošije dok sam bio na toj listi, ali znam da je to bilo upereno protiv cele države i da su tu stradali najnezaštićeniji i najslabiji“, naveo je Nikolić.

  Kako kaže, nije pretpostavljao da će bilo ko u svetu imati išta protiv toga da Srbija otvori počasni konzulat u Sankt Peterburgu, „ali izgleda da je put ka zahlađenju odnosa (Zapada i Rusije) mnogo više izgrađen nego što ja to mogu i da zamislim“.

  Srbija je, ističe predsednik, svesna toga, ali „drugačije ne možemo da živimo“.

  „Mi sada sebe da menjamo ili da menjamo ponašanje države kakvo postoji vekovima jednostavno nije moguće. Znači, ne uklapamo se ni u Istok ni u Zapad, mi smo Srbija, mi hoćemo i s jednima i s drugima. Ako nas i jedni i drugi tako žele, evo tu smo, a onaj ko nas ne želi moraće da objašnjava šta to ima protiv Srbije“, poručio je predsednik Nikolić.

  Tagovi:
  liste, konzul, konzulat, Genadij Timčenko, Tomislav Nikolić, Sankt Peterburg
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga