03:42 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 330
  Pratite nas

  Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na večerašnjoj sednici Vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje.

  Ukoliko Vlada Kine prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice Vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi.

  To će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima, od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić.

  „Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. I kineski biznismeni moći će da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja…“, rekao je Dačić.

  On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu.

  „Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija takve sporazume ima sa 63 zemlje i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize“, rekao je Dačić.

  Bilateralni sastanak kineske i srpske delegacije
  © Foto : Rade Prelić

  Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje.

  On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

  Li kaže da će, nakon odluke Vlade Srbije, i Vlada Kine brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku.

  „Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu“, rekao je Li.

   

  Tagovi:
  vlada, vize
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga