03:58 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2014
  Pratite nas

  Ovonedeljna runda tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, koja je završena u Briselu, nije donela konkretne pomake. Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je da prištinska delegacija nije pristala na otvaranje pitanja „Trepče“. Đurić je ponovio da je Srbija uvek spremna na dijalog, ali ne i na predaju svoje imovine.

  „Srpska strana je pokušala da pokrene pitanje zakona o ’Trepči‘, koji je usvojila kosovska skupština. Odbacili smo tendenciju da se govori o ovoj temi, jer o ’Trepči‘ i imovini na Kosovu ne pričamo ni sa kim“, rekla je Tahirijeva, a navodi se u saopštenju kosovske vlade.

  Tahirijeva je izjavila da se o imovini ne razgovara i da nikada neće biti razmatrana u dijalogu.

  Medlin Olbrajt
  © AFP 2020 / Brendan SMIALOWSKI

  Istakla je da se jednostrano ne može nametnuti otvaranje tema u dijalogu, već da je za to potrebna saglasnost obe strane, tvrdeći da je to osnovni princip dijaloga u Briselu.

  Tahirijeva je, prema navodima iz saopštenja, zahtevala da EU nastavi sa naporima „da se deblokira sprovođenje sporazuma telefonskog koda i nezavisnosti KOSTT-a“, dodajući da je prošlo pet godina o otvaranja razgovora o tim temama, a da sporazum nije postignut.

  U delegaciji Beograda kažu da su tokom dva dana, pored najavljenih tema koje se odnose na primenu dogovora o registarskim tablicama za vozila i univerzitetskim diplomama, dotaknute i druge teme obuhvaćene dijalogom.

  Navodi se da je srpska strana inicirala i insistirala na razgovoru o pitanjima imovine i formiranja Zajednice srpskih opština.

  U delegaciji Beograda ističu da je predstavnicima EU izneta sva argumentacija vezana za otimanje imovine, kao i činjenica da bez sprovođenja sporazuma koji su u interesu srpske zajednice, podrška nastavku dijaloga u srpskom narodu dramatično opada.

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je, nakon još jedne runde tehničkih pregovora sa Prištinom, da je Srbija uvek spremna na dijalog, ali ne i na predaju svoje imovine.

  Iako ova runda dijaloga nije donela konkretne pomake, u srpskom pregovaračkom timu zaključuju da je pozitivno što je i u ovim okolnostima dijalog nastavljen.

   

  Tagovi:
  Tahiri, Trepča, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga