01:40 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5574
  Pratite nas

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je put ka EU od životne važnosti za našu zemlju, ali da Evropska unija treba da shvati da Srbija ne reaguje na pritiske.

  „Mi želimo u EU, ali mi ne možemo u EU bez države. Idemo u EU na način kao i svaka druga zemlja, poštujući svoje nacionalne i državne interese, i samim tim očekujemo da EU shvati da Srbija ne reaguje više na dugme, na pritisak, na to kad neko namršti čelo, da mi odmah moramo sve da prihvatimo i nema više plašenja“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

  Na pitanje o dijalogu sa Prištinom i otvaranju novih poglavlja, Dačić je rekao da su poglavlja 23, 24 i 35, koje se tiče Kosova, uslovna poglavlja, i da kad god neko u EU proceni da nemamo dovoljan napredak, može da uspori naše napredovanje.

  „A često se to radi da bi se Srbija naterala da prihvati nešto što nije u njenom interesu, misleći da mi reagujemo na pritisak“, rekao je Dačić.

  Jeste nama životno važno da idemo ka EU, ali nećemo dozvoliti da nas niko ponižava, poručio je Dačić.

  On je dodao da Srbija ima nezavisnu spoljnu politiku, i da će tek kada bude članica EU i kada bude u mogućnosti da se čuje i njen glas, moći da se govori o tome da je utvrđena zajednička spoljna politika Srbije.

  Tagovi:
  Eu, pritisci, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga