00:11 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2551
  Pratite nas

  Ujedinjene nacije potvrdile su u petak da su dobile zahtev Južnoafričke Repubike o istupanju iz Međunarodnog krivičnog suda, javila je agencija Rojters, prenoseći izjavu zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Stafana Dižarika.

  Ranije je objavljeno da je Južnoafrička Republika uputila Ujedinjenim nacijama dokument o obustavljanju učešća u radu Međunarodnog krivičnog suda, pošto „njene obaveze u vezi s mirnim rešavanjem sukoba ponekad nisu u skladu s interpretacijama ovog suda“. 

  Navedeno je da će istupanje Južnoafričke Republike iz Međunarodnog krivičnog suda stupiti na snagu 19. oktobra 2017. godine, tačno godinu dana nakon podnošenja zahteva.

  Međunarodni krivični sud, koji je osnovan 2002. godine, ima 124 zemlje-članice i jedina je stalna međunarodna sudska struktura, koja je ovlašćena da razmatra slučajeve zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina. 

  Prva zemlja koja je objavila da istupa iz ovog suda je Burundi, čiji je predsednik Pjer Nkurunziza potpisao zakon o tome 18. oktobra.

  Tagovi:
  istupanje, Međunarodni krivični sud, Ujedinjene nacije, Južnoafrička Republika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga