10:22 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2652
  Pratite nas

  U Prištini je danas počeo 93. seminar „Rouz Rot“ u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a, na kojoj će učestvovati poslanici iz 21 zemlje-članice NATO-a i zemalja-partnera.

  Potpredsednik PS NATO-a Paolo Ali je izrazio žaljenje što su delegacija Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a i šef srpskog pregovaračkog tima Marko Đurić otkazali svoje učešće na ovom seminaru u Prištini, ali je istakao da će i u budućnosti biti prilika za nove susrete s njima, prenosi portal „E-Vijesti“. 

  U Kancelariji za KiM naveli su juče da je preko MSP-a otkazano Đurićevo učešće na tom skupu zbog važnih obaveza koje ima tokom vikenda. Kako su naveli, razlog što direktor Kancelarije za KiM ne može danas da bude u Prištini je taj što će biti u Novom Sadu na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade.

  Ali je ocenio da je seminar „Rouz Rot“ „istorijski“, jer se po prvi put održava u Prištini i poručio da je budućnost Kosova u evroatlanskim integracijama, navela je agenccija „Anadolija“.

  On je rekao da je ohrabren „pozitivnim razvojem u Prištini“, kao i dijalogom sa Beogradom, ocenjujući i da je na Kosovu stanje sa aspekta bezbednosti „uopšteno gledano stabilno, iako ima određenih izazova“. Takođe je rekao i da NATO nastavlja da igra važnu ulogu u regionu i da sve strane priznaju da je prisustvo Kfora na Kosovu od „životnog doprinosa za mirno i bezbedno okruženje“.

  Na seminaru „Rouz Rot“, koji će trajati tri dana, učestvuje oko sto učesnika, uključujući i gotovo 70 poslanika iz 21 zemlje-članice NATO-a i zemalja-partnera.

  Glavna tema seminara je, kako se navodi, evroatlantska perspektiva Kosova, a poslanici PS NATO-a razmotriće političku, socioekonomsku i bezbedonosnu situaciju na Kosovu, perspektivu ekonomske saradnje u regionu, kao i reakcije zemalja Zapadnog Balkana na pretnju međunarodnog terorizma i na migrantsku krizu.

  Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je, govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, istakla da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će od njega biti mnogo koristi.

  Ona je podsetila da su Kosovu ostala još dva kriterijuma za dobijanje liberalizacije viznog režima, a to su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije.

  Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, izneo je tvrdnju da građani Kosova podržavaju evroatlantske integracije i naglasio da Kosovo želi da bude deo NATO-a. 

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa Georgijevskom lentom
  © Sputnik / Radoje Pantović

  Veselji je naveo da je Kosovo multietnička država i da su „sve zajednice politički predstavljene“, te da je Kosovo opredeljeno da se bori protiv političke korupcije i organizovanog kriminala, kao i protiv terorizma.

  Prema njegovim rečima, Kosovo nije, niti će biti izvor terorista, a „postojeće religije na Kosovu su osnov saradnje, a ne širenja mržnje“.

  On je poručio da će demarkacija svakako biti završena, a za transformaciju Bezbedonosnih snaga Kosova u Oružane snage rekao da je Kosovo spremno, ali da je potreban, kako kaže, konsenzus unutar Kosova i sa partnerima.

   

  Tagovi:
  seminar, Priština, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga