19:54 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 020
  Pratite nas

  Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da su problemi sa opozicijom u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština prevaziđeni i da će ona biti uspostavljena, ali na, kako je rekao, osnovu sporazuma koji je prvi potpisan u Briselu i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da ZSO nema izvršna ovlašćenja.

  Obraćajući se prisutnima na seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Prištini, Mustafa je rekao da je rešavanje pitanja formiranja ZSO i ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom usporila opozicija ometanjem rada kosovske supštine i nesilnim protestima.

  Seminar je počeo u subotu, 22. oktobra i na njemu 21 država-članica tog vojnog saveza i njegovih partnera razgovara o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom i ulogom NATO-a u regionu.

  „Ali mogu da kažem da smo uspeli da prevaziđemo ove akte nasilja, Zajednica srpskih opština sa srpskom većinom će biti uspostavljena i ona će biti uspostavljena na osnovu sporazuma, koji je postignut kao prvi sporazum i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da Asocijacija (ZSO) nema izvršna ovlašćenja i neće biti treća snaga“, rekao je Mustafa, objavljeno je na sajtu kosovske vlade.

  Mustafa tvrdi i da Kosovo ima „dobre odnose sa susedima“.

  „Srbija sada radi u dijalogu za normalizaciju odnosa“, naveo je Mustafa i podsetio da su do sada održana tri sastanka zemalja Zapadnog Balkana na kojima su učestvovali i predstavnici kosovske vlasti, a koji su se odnosili uglavnom na infrastrukturne projekte.

  Potvrdio je i dobru trgovinsku i ekonomsku saradnju sa zemljama regiona, te naveo da su Beograd i Priština „postigli neke dogovore čija realizacija je u kašnjenju“.

  Mustafa je rekao i da je prioritet Prištine da radi na sprovođenju tih sporazuma postignutih sa Beogradom, te da, kako je rekao, treba videti šta će biti prioritet s obzirom na to da „znamo situaciju da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova“.

  Tagovi:
  ZSO, Isa Mustafa, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga