08:13 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3392
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nisu tačni pojedini navodi da Srbija zbog Rusije nije otvorila nova poglavlja u oktobru, te dodao da će do otvaranja doći kada bude postignut napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

  „Pročitao sam u novinama danas, a to su rekli i poslanici LDP-a juče u Skupštini, da Srbija nije otvorila poglavlja zbog Rusije. To su bezočne laži“, rekao je Dačić novinarima u Jagodini.

  Kako je naveo, u oktobru nije postignuta saglasnost svih država-članica EU da se otvore nova poglavlja, a jedini razlog je izostanak napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

  Ako do napretka dođe, poglavlja će biti otvorena u decembru, ali to nema nikakve veze sa Poglavljem 31, koje se odnosi na spoljnu politiku, a koje još nije ni otvoreno, rekao je Dačić.

  „Prestanite više da lažete. Pokušavaju da kažu da je Rusija kriva što Srbija ne napreduje ka EU“, rekao je Dačić i ponovio da to nije tačno.

  Niko ne traži promenu formata dijaloga,čekamo nastavak

  Potpredsednik Vlade Ivica Dačić negirao je da „neko sa Zapada“ traži promenu formata u kojem se odvija briselski dijalog i ponovio je da Beograd očekuje nastavak razgovora, ali i da ne pristaje na teme koje izlaze iz okvira statusne neutralnosti.

  Dačić je novinarima u Jagodini rekao da Beograd smatra da je neophodno da dijalog bude nastavljen i da će to biti prioritet, ali da niko ne može da računa na to da može da se poigrava sa Srbijom i da iznosi nove uslove za koje se unapred zna da ne mogu da budu prihvaćeni.

  „Ako misle da su teme poput granice, ratne odštete, međunarodnog priznanja, članstva u međunarodnim institucijama teme o kojima treba da razgovaramo, onda mi nismo saglasni da taj dijalog uopšte bude nastavljen. To je nešto o čemu se ne razgovara, mi vodimo statusno neutralni dijalog“, rekao je Dačić. 

  Kako kaže, zaključak jučerašnjeg razgovora premijera Aleksandra Vučića i Federike Mogerini je da nema ultimatuma, da Priština nije ništa novo dostavila i da EU o tome i ne razmišlja. 

  „Želim da ponovim naš stav da smo oduvek bili konstruktivni kada je reč o svim otvorenim pitanjima, koja postoje u našem regionu. A nikakve ultimatume nećemo trpeti, niti ćemo o njima razgovarati“, istakao je Dačić i poručio da konstruktivnost Beograda ne treba tumačiti kao slabost.

  On je rekao da Beograd očekuje nastavak dijaloga, ali da je prethodno potrebno da se realizuje ono što je u Briselu već dogovoreno.

  Upitan da li je Mogerinijeva prenela Vučiću kada će biti nastavljen dijalog, Dačić je rekao da se to ne zna, ali je napomenuo da dijalog na nivou operativnih grupa i tela i dalje traje.

  „Nama su potrebni rezultati, da se implementira ono što je dogovoreno, pre svega mislimo na ZSO i na sve druge dogovore iz Brisela“, ponovio je.

  Na pitanje da li je tačno da je „neko sa Zapada“ tražio da se promeni forma dijaloga i da ubuduće u Briselu razgovaraju samo premijeri, Dačić je odgovorio da to apsolutno nije tačno.

  „Ne govorim to samo sa srpske strane… Zar mislite da je Mustafa važniji od Tačija? To su potpune dezinformacije. Da li je reč o formatu?Naravno da je format problem zato što je Tači u međuvremenu postao predsednik, a učešće Tačija je bitno jer je njegova stranka najjača tamo“, rekao je Dačić.

   

  Tagovi:
  pregovori, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga