14:42 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  152
  Pratite nas

  Patrijarh Irinej poručio je danas da dok postoje Srbi, postojaće i svest o srpskom Kosovu i Metohiju, te da Kosovo iz našeg srca i duše niko ne može izbaciti.

  Na promociji monografije „Zadužbine Kosova i Metohije — istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda“ na Sajmu knjiga, patrijarh je rekao da nije čudno što se Srbija danas bori da sačuva svoje Kosovo i Metohiju, jer je Srbija bez Kosova i Metohije kao čovek bez duše i srca i bez Kosova ne može da postoji.

  Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je početak Srbije i njen krajnji domet duhovnih vrednosti.

  Govoreći o monografiji, patrijarh je rekao da se u njoj nalazi sve ono što treba da znamo o Kosovu i Metohiji i šta znače Kosovo i Metohija juče, danas i sutra.

  Navodeći da je monografija pravi dokument o Kosovu i Metohiji, patrijarh je izrazio nadu da će ona biti značajna i za one koji odlučuju o Kosovu i Metohiji.

  „Jedina tragedija bi bila ako Srbi zaborave Kosovo i Metohiju. Nadamo se da to nikada neće biti“, poručio je patrijarh.

  On je rekao da je monografija kapitalno delo i da je Kosovo i Metohija kolevka naše istorije, kulture i duhovnosti, te da se sve što Srbija danas ima i čime može da se ponosi začelo i razvijalo na Kosovu i Metohiji.

  Navodeći da su na Kosovu naše najveće svetinje, patrijarh je rekao da se sve na Kosovu i Metohiji razvijalo pod okriljem naše crkve koja je znala da pokrene i ceni duhovne vrednosti.

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će objavljivanje ove knjige doprineti istini o našem Kosovu i Metohiji i sudbini našeg naroda.

  „Srbija i srpski narod nikad neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju“, rekao je Đurić, navodeći da monografija svedoči čije je Kosovo i Metohija, koje je opisano kao zemlja nastala na srpskoj državnosti, istoriji i kulturi.

  Đurić je rekao da Kancelarija za KiM, pomažući objavljivanje ove knjige, ostvaruje jednu od glavnih svrha svog postojanja jer poštuje, čuva i neguje svoju kulturu, duhovnost, ali i državnost.

   

  Tagovi:
  Patrijarh, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga