11:32 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  146109
  Pratite nas

  U blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima policija je pronašla arsenal oružja u sanducima koji je nesumnjivo predstavljao pretnju za premijera, a premijer je sklonjen na bezbednu lokaciju.

  Arsenal je pronađen juče oko 16 sati sakriven u šumi u Jajincima, nedaleko od porodčne kuće oca Aleksandra Vučića, u kojoj premijer često boravi.

  Na tu lokaciju u Jajincima upućene su jake policijske snage koje su blokirale ceo kraj, a na lice mesta došao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

  Ministar je tada rekao da je oružje nađeno u Jajincima pronađeno po dojavi nekog od građana koji je obavestio policiju da se nešto sumnjivo tamo nalazi.

  On je precizirao da je pronađena jedna zolja, više ručnih bombi i veća količina municije za automatsku pušku i za snajper.

  „Radi se o veoma opasnom oružju, jer bi zolja, ako bi eksplodirala, povredila veliki broj ljudi“, rekao je Stefanović novinarima i objasnio, „da bi ljudi znali šta je zolja — to je ručni bacač raketa koji služi za uništavanje oklopnih vozila i tenkova ili blindiranih automobila“.

  Stefanović je izjavio da će od bezbednosnih službi tražiti da izađu sa informacijama povodom pronalaženja oružja, a „ako to ne mogu, nisu kadri da to urade, treba svi da se povuku“.

  On je dodao da očekuje od bezbednosnih službi da daju sve informacije pošto je, kako je istakao, kontraobaveštajna zaštita najvažnija.

  Stefanović je rekao da je oružje koje je pronađeno u blizini premijerove porodične kuće bilo skriveno u sanducima u šumi.

  Na pitanje novinara povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima tokom dana — da je oružje pronađeno u blindiranom automobilu, Stefanović to demantovao, objasnivši da je oružje bilo u sanducima koji su namenjeni za čuvanje takve vrste naoružanja.

  „Reč je o sanducima u kojima je oružje zaštićeno od oštećenja, da bi bilo spremno za upotrebu odmah, ali je neobično da se nalazi baš ovde“, rekao je Stefanović, aludirajući na blizinu kuće premijera Aleksandra Vučića.

  Ministar je rekao da je oružje tamo ostavljeno na određenom mestu za izvršioca i da se nalazilo na skretanju gde premijerovo vozilo ulazi u ulicu i gde mora da uspori na gotovo 10 na sat.

  Po nalogu resornog tužilaštva, doneta je odluka da se uradi DNK analiza, da se skinu otisci sa zolje, ručnih bombi, municije kako bi se što pre utvrdilo kako se taj arsenal našao u neposrednoj blizini premijerove porodične kuće u naselju Jajinci.

  Sve bezbednosne službe su odmah aktivirane i uključene u ceo proces rada, tako da je na licu mesta izvršen policijski uviđaj, a tu su i kontradiverzione ekipe.

  Kako navode mediji, pronađena je jedna zolja, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetra, pronađeno je četiri ili pet metaka za automatsko naoružanje, kao i između 10 i 15 metaka nepoznatog kalibra.

  Kako se procenjuje, pronađena količina oružja bila je dovoljna da uništi kolonu vozila — automobila, autobusa i kamiona.

  Koliko dugo to naoružanje stoji u šumi kod Jajinaca nije poznato, ali je, prema saznanjima policije, trebalo da bude upotrebljeno ovih dana, navode mediji.

  Na terenu policija i forenzičari, naložena DNK analiza

  Pripadnici policije, kontradiverzione jedinice i forenzičari jutros se nalaze na licu mesta gde je nađen arsenal oružja u blizini porodične kuće premijera Aleksandar Vučića u Jajincima.

  Kako javlja RTS, po nalogu nadležnog tužilaštva naložena je DNK analiza, a trebalo bi da budu skinuti otisci prstiju sa naoružanja koje je juče nađeno u šumi, kako bi se otkrio razlog zašto se ono našlo u blizini premijerove porodične kuće.

  Sve oči uprte su u Bezbednosno-informativnu agenciju, navodi RTS i podseća da informacije BIA očekuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i drugi članovi vlade, kao i sam premijer koji je juče rekao da se pre informacija BIA neće oglašavati.

  Tagovi:
  premijer, vozilo, oružje, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga