10:02 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5140
  Pratite nas

  Američka spoljna politika zasniva se na nacionalnim interesima i zato ne očekujem da će se ona značajno promeniti prema Srbiji, poručio je danas američki ambasador u našoj zemlji Kajl Skot.

  Gostujući na RTS-u, Skot je podsetio i da se budući američki predsednički Donald Tramp nije preterano izjašnjavao o odnosima sa Srbijom u svojoj predizbornoj kampanji.

  Na pitanje da li se očekuju promene u spoljnoj politici SAD, Skot je odgovorio da je to logično pitanje, ali da nema odgovor na njega.

  „Moramo da vidimo kako će proći ovaj prelazni period od obećanja u kampanji do formalnih izvedbi. Takođe, treba da vidimo i koga će (Tramp) da angažuje kao svoje najbliže ljude i ministre. To ćemo videti narednih meseci“, rekao je Skot.

  Na konstataciju da su rezultati izbora iznenadili brojne eksperte, američki ambasador je istakao da je to potvrda demokratije, „jer eksperata je nekoliko stotina, a milioni su glasača“.

  On je ukazao na činjenicu da je Tramp pobedio čak i u saveznim državama za koje su analitičari smatrali da u njima nema nikakve šanse, što je objasnio nezadovoljstvom Amerikanaca aktuelnom politikom.

  „Iskoristio je nezadovoljstvo mnogih Amerikanaca, posebno među radničkom klasom i industrijalcima, koji su se osećali zapostavljeno prethodnih sedam godina“, rekao je Skot.

  On je dodao da su rezultati izbora poruka građana da žele promene, a kojima je Tramp obećao drugačiju sliku države.

  „Žele bolji život, da učestvuju u ekonomskom rastu svoje države, da se osećaju ekonomski sigurnije i da su sigurni u budućnost svoje dece“, rekao je Skot.

  Američki ambasador je dodao i da je u tom društvu stvoren veliki jaz među različitim slojevima društva, ali da su ankete pokazale da svi žele ujedinjenju naciju.

  „Verujem da je mudrim potezima moguće prevazići taj jaz“, rekao je Skot.

  Skot je ocenio da su se građani nadali pobedi nekoga ko nije iz političkog establišmenta i da Trampov uspeh delom leži i u tome što on nije tradicionalni političar.

  „Kako će voditi zemlju pokazaće se narednih meseci“, zaključio je Skot.

   

  Tagovi:
  predsednički izbori u SAD, Kajl Skot, Donald Tramp, SAD, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga