05:05 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5546
  Pratite nas

  Vlada Srbije zadovoljna je sporazumom o telekomunikacijama koji je postignut s Prištinom, a pre svega činjenicom da će „Telekom Srbije“ i zvanično raditi na Kosovu, i to kao preduzeće koje je legalno priznato od međunarodne zajednice i prištinskih institucija, izjavio je danas šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

  On je pojasnio da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

  „Naša državna kompanija konačno će legalno raditi na području naše južne pokrajine. Legalno i zvanično i priznata je od međunarodne zajednice i prištinskih institucija“, rekao je Đurić na pres-konferenciji koja je, kako je naveo, sazvana da bi građani Srbije bili precizno, tačno i potpuno informisani o svim elementima zaključaka o sprovođenju Sporazuma iz 2013.

  A tim zaključcima, dodao je, treba da se normalizuje rad telekomunikacionih kompanija u našoj južnoj pokrajini.

  „Republika Srbija i Vlada Srbije zadovoljni su što će njena imovina na teritoriji južne pokrajine biti potpuno zaštićena i sačuvana ne samo u našem sistemu, gde se nikada nije ni dovodilo u pitanje, već će biti zaštićena i sačuvana ovim dogovorom i sporazumom koji garantuje njeno prenošenje na kompaniju ’Telekom Srbije‘, dakle u stoprocentnom vlasništvu ’Telekoma Srbije‘ i koja će biti uspostavljena na teritoriji naše južne pokrajine“, pojasnio je Đurić.

  Kosovo će, kako je rekao Đurić, dobiti pozivni broj +383, ali ne kao međunarodni pozivni broj, već kao pozivni broj za geografsku oblast, čiji je vlastnik Republika Srbija „kao što Kina ima više pozivnih brojeva: jedan za maticu, jedan za Hong Kong, drugi za Makao, treći za Tajvan, ili Velika Britanija jedan za maticu, a drugi za Foklandska ostrva“.

  „’Telekom Srbija‘ i Republika Srbija ostaju jedini članovi Međunarodne telekomunikacione unije, a tim pozivnim brojem raspolaže Srbija“, rekao je Đurić.

  On je dodao da građani Srbije ne treba da brinu jer neće biti dodatnog tarifiranja niti biranja pozivnih brojeva između centralne Srbije i južne pokrajine, već da će se naplaćivati uobičajeni međugradski telefonski saobraćaj.

  Ovim dogovorom nedvosmisleno je konstituisana obaveza prenošenja imovine „Telekoma Srbije“ na njenu ćerka-firmu MTS Kosovska Mitrovica d.o.o. koja će biti uspostavljena na KiM, rekao je Đurić, dodajući da je predviđeno povećanje broja baznih stanica i obnavljanje onih koje su porušene 2010. i 2011.

  „Reč je o jedinstvenom telekomunikacionom sistemu koji je očuvan na teritoriji Srbije. Zaštićeni su naši interesi, bez obzira na to što Priština i ovaj dogovor interpretira na lažan, iskrivljen i drugačiji način“, rekao je Đurić.

  On je istakao i da nije dobro što pojedini politički subjekti u Srbiji, poput Demokratske stranke Srbije i pokreta Dveri, kritikuju dogovor, umesto da ga podrže, pritom, kako je rekao, koristeći „lažne argumente Edite Tahiri“.

  Direktor kancelarije za KiM je podvukao i da radnici „Telekoma“ ne moraju da brinu, da nastavljaju svoj radni odnos sa punim pravima i socijalnom i svakom drugom zaštitom koje su i do sada imali.

  „Kako ćemo urediti odnos ’Telekoma Srbija‘ i ćerke firme MTS time će se baviti pravnici. Za radnike je važno da nastavljaju svoj angažman u okviru ’Telekoma Srbije‘, bez ikakvih promena radno-pravnog statusa“, rekao je Đurić dodajući da je potpunosti sačuvana imovina „Telekoma“ na Kosovu i Metohiji.

   

  Tagovi:
  Đurić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga