13:18 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Rezolucija EP o borbi protiv RT i Sputnjika (21)
  13571
  Pratite nas

  Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju o borbi protiv ruskih medija, među kojima su kao najopasniji navedeni Sputnjik i televizija RT. Predstavnici javnog života u Srbiji i regionu i kolege novinari oštro su osudili njeno donošenje, ističući da poređenje ruskih medija sa propagandom DAEŠ-a predstavlja grubo kršenje slobode govora i mišljenja.

  Predstavnici javnog života su takođe ocenili i da je donošenjem takve rezolucija Evropa legalizovala neslobodu medija, pritisak na novinarske slobode i hajku na neistomišljenike.

  © Ruptly
  Putin o rezoluciji EP o Sputnjiku i RT
  Najnovije vesti
  • 21:35

   Lukaševič: Dvojni standardi Zapada

  • 21:35

   Dvojni standardi u oblasti slobode izražavanja odavno su norma ponašanja u zapadnim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič tokom obraćanja stalnom savetu organizacije povodom usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o borbi protiv ruskih medija.

   „Mnoge zemlje Evropske unije i one koje teže da postanu njene članice, bez obzira na uveravanja o tome da su privržene slobodi govora, već odavno bez ustezanja otvoreno primenjuju represivne mere protiv ruskih novinara i medija“, naveo je Lukaševič.

    

  • 20:11

   Zoran Stanojević: EP učinio rđavu uslugu medijima koji rade pod represivnim režimima

  • 20:10

   Novinar RTS-a Zoran Stanojević za Sputnjik kaže da načelno ima problem sa bilo kakvom rezolucijom koja napada medije, odnosno koja medije tretira kao nešto sa čime se treba boriti.

   Zoran Stanojević na okruglom stolu pri predstavljanju Sputnjika na Sajmu knjiga
   © Sputnik / Radoje Pantović

    

   „Tu naviku imam još od 99 kada je bombardovan RTS. Ne bih da povlačim paralelu između toga ali i tada je bilo onih koji su smatrali da se protiv medijskog sadržaja koji vam se ne sviđa možete boriti raznim sredstvima. Mislim da nije u redu koristiti bilo kakvo ilegalno ili nemedijsko sredstvo za nadmetanje sa drugim medijima. Ne sviđa mi se kada čujem da postoji bilo kakav medijski pritisak ni u Turskoj, ni u Iranu, ni u Rusiji niti bilo gde na zapadu kada dođe do bilo kakve zabrane medija“, kaže Stanojević.

   On napominje da se svi represivni režimi ugledaju na svaku pogrešnu odluku koju donese neki demokratski režim.

   „U tom smislu je ovo što je Evropski parlament uradio vrlo rđava usluga mnogim medijima u svetu, čiji će represivni režimi reći – ako može EP da proglasi nekoga za neželjeni medij, onda to daje pravo i nama da medij u svojoj zemlji proglasimo za takve“, ističe Stanojević. 

   On se nada da rezolucija EP neće imati negativnog efekta na rad Sputnjika u Srbiji.

   „Mislim da je Sputnjik kao medij potreban Srbiji, ne zbog toga što sam obavezno oduševljen kako Sputnjik izveštava, već zato što želim da znam ono što taj medij objavljuje. Mislim da je za bogatstvo medijske scene u Srbiji potrebno da se čuju različiti glasovi i da nije dobro da se ti glasovi na bilo koji način utišavaju. Ukoliko ne rade svoj posao prema zakonima i objavljuju nešto što je neprihvatljivo,  zakon će se već sa njima obračunati, ali svako drugo mešanje u medije smatram nepriličnim“, poručuje Stanojević.

    

  • 18:56
   Sputnjik

   Federacije novinara podržale Sputnjik nakon rezolucije EP

   Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara podržale su agenciju Sputnjik povodom rezolucije o suprotstavljanju ruskim medijima koju je u sredu usvojio Evropski parlament.
   Dalje
  • 18:53

   Kusturica: Soroševa i Klintonova EU u panici, istina nikad nije propaganda

  • 18:52
   Reditelj Emir Kusturica

   Kusturica: Soroševa Evropa u panici, istina nikad nije propaganda (audio)

   Komentarišući rezoluciju EP usmerenu protiv ruskih medija, čuveni srpski režiser Emir Kusturica kaže da je posle Trampove pobede u Americi, u Evropi nastala panika koja se projektuje na više načina.
   Dalje
  • 18:16

   Milivoje Mihajlović: Autogol Evropskog parlamenta - rigidan atak na novinarsku profesiju

  • 18:16

   Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta usmerenu protiv ruskih medija, Milivoje Mihajlović, direktor „Radio Beograda“ ocenjuje da se na prvi pogled vidi da je reč o besmislenom i nerazumnom dokumentu koji je direktno uperen protiv slobode medija.

   „Posebno me čudi upoređivanje medija sa terorističkim organizacijama. Čini mi se da je ovo klasičan autogol Evropskog parlamenta i on će ostati zabeležen kao jedan od rigidnih ataka na novinarsku profesiju. U političkom smislu, ovo nas vraća u one godine hladnoratovskih fobija“, kaže Mihajlović.

   Milivoje Mihajlović
   © Foto : www.mc.rs/

   Videćemo, napominje Mihajlović, kako će se evropski mediji odnositi prema ovoj rezoluciji, da li će je prećutati ili osuditi, i dodaje da ona objektivno nema nikakav suštinski značaj.

   „Čini mi se da i Sputnjik i Raša tudej i ruski mediji treba da zahvale Evropskom parlamentu na ovako moćnoj i skupoj reklami koji su dobili besplatno“, kaže Mihajlović.

   Prema njegovom mišljenju, ova rezolucija neće imati nikakav uticaj na rad Sputnjika u Srbiji.

   „U Srbiji je situacija drugačija i mislim da ova rezolucija neće imati nikakvog uticaja osim da malo uzburka javnost“, zaključuje Mihajlović za Sputnjik.

  • 17:46

   Ratko Dmitrović: Rezolucija – bezočni bezobrazluk

  • 17:46

   Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik kompanije „Novosti“ Radomir Dmitrović kritikovao je rezoluciju Evropskog parlamenta o borbi protiv ruskih medija, ocenjujući da ona pokazuje  licemerje, dvoličnost i bezobrazluk Zapada kada je u pitanju informisanje, kao i indoktrinaciju i modeliranje javnosti u Evropi.

    

   Ratko Dmitrović

   “U Americi je ovako nešto nezamislivo, jer oni ne dozvoljavaju da se ovako nešto dogodi. Dakle, oni koji su dozvolili da se, isključivo sa namerom vršenja uticaja i ostvarenja političkih ciljeva, formira nešto što se zove radio Slobodna Evropa, oni koji su, po sopstvenom priznanju, do sada u medije u raznim zemljama godišnje ulagali stotine miliona evra kako bi ostvarili svoje ciljeve, sada uzimaju za zlo Ruskoj Federaciji da na tom planu radi neuporedivo manje i žele da ne postoji ruski stav i suprotno mišljenje”, kaže Dmitrović.

   On napominje da su oni koji finansiraju medije po Evropi i Srbiji i ubacuju veliki novac svojim medijskim eksponentima, sada kao uvređeni i u strahu od mogućeg ruskog uticaja preko ruskih medija.

   “Šta to nama ima da saopšti Moskva, a da mi to ne znamo, a ako lažu, pa valjda smo dovoljno ovladali internetom da možemo da razlučimo laž od istine. Ovo pokazuje slabost i krhkost nečega što zovemo strogo dirigovana i određena međunarodna zajednica i Evropska unija. Ako ta EU strahuje od drugačijeg mišljenja, to je početak kraja tog sistema. Ja ne mogu da kažem da se radujem širenju ruskog uticaja preko medija, ali se radujem činjenici da je Rusija, koja do pre neku godinu nije pokazivala nikakav interes da bilo šta uradi na tom planu, konačno došla pameti i izgleda da radi dobro, uspešno i da ruši monolit laži koji je do skora postojao i u Americi i ovde. To međutim počinje nekome da smeta”, kategoričan je Dmitrović.

   Poređenje ruskih medija sa teroristima Dmitrović ocenjuje kratko – kao bezočni bezorazluk. Kako kaže, ova rezolucija ga raduje jer njome oni koji su je izglasali pokazuju slabost i golotinju laži koje su nam do sada prodavali.

   Dmitrović smatra i da njeno donošenje neće imati nikakvog efekta na rad Sputnjika u Srbiji.

   “Ne treba obraćati pažnju, već nastaviti rad iz ubeđenja ako je to što se radi časno I na tragu istine, u šta ne sumnjam. Uvek se ide težim putem, ali se na kraju dođe do cilja”, poručuje Dmitrović.

    

  • 16:47

   Neuverljiv, tragičan i nedemokratski dokument, kaže o rezoluciji EP novinar Manojlo Vukotić.

  • 16:40

   Manojlo Vukotić: Potez EP je antidemokratski čin

   Rezoluciju Evropskog parlamenta koja podrazumeva informacionu borbu protiv ruskih medija novinar Manojlo Vukotić ocenjuje kao tragičan i nedemokratski dokument. Kako kaže, sama činjenica da je za rezoluciju glasalo 300 poslanika, a da je onih koji su bili uzdržani ili su se protivili njenom donošenju bilo 400, govori da je rezolucija neuverljiva.

   Manojlo Vukotić

   „Sama rezolucija pokazuje dve činjenice - da je Evropa u krizi, da ne kažem raspadu, ali i da je u velikom strahu od Rusije i njene sve vidljivije moći. Ako bismo se pitali zašto takvu rezoluciju donosi Evropski parlament i da li je moguće da EP donese takav dokument upoređujući ruske medije sa medijima Islamske države, onda se može postaviti i pitanje i šta su dosad radile i zašto su svoja sredstva ulagale evropske države, agencije i medijske kuće u Srbiju? Da li su to zaista radile zbog demokratije, što često ističu, ili zbog podizanja profesionalizma u Srbiji, etike i zakona? Ne, nisu, već zato što je to bilo u interesu njihovih politika i to se danas jasno može videti i na onim medijima koji su već propali zahvaljujući stranim investicijama, ali i na nekim medijima koji i dalje primaju taj novac. Potez EP je tragičan i antidemokratski čin usmeren protiv razvoja novinarstva u svetu ", napominje Vukotić.

   Kako kaže, ukoliko bi neko u Srbiji sada tu rezoluciju poštovao i zabranio ili umanjio rad Sputnjika, to bi  bilo, u najmanju ruku, nekorektno, nedemokratski, nedržavnički i antinacionalno. „Valja se podsetiti da pre Sputnjika decenijama ni jedne novine, agencije ili televizija nisu bili u rukama ruskog kapitala ili ako je Evropljanima lakše da kažemo, u rukama Ruske federacije. Ne verujem da je danas neko u Srbiji spreman da ovo što Sputnjik radi  zaustavlja i to bi zaista bilo šokantno", poručuje Vukotić.

  • 15:28
   Glavni i odgovorni urednik N1 Jugoslav Ćosić

   Ćosić: Neprimereno poistovećivati rad medija i terorističkih grupa

   Glavni i odgovorni urednik televizije N1 Jugoslav Ćosić smatra da nije primereno stavljati u isti kontekst rad ruskih ili bilo kojih drugih medija i terorističkih grupa, niti rad grupe medija jedne zemlje označavati kao propagandni alat.
   Dalje
  • 15:24

   Direktor programa radija Republike Srpske i novinar Dragan Pajić: Rezolucija EP dokaz da se zapadni mediji plaše konkurencije

   Dragan Pajić

   Rezolucija EP dokaz da se zapadni mediji plaše konkurencije

   Direktor programa radija Republike Srpske i novinar Dragan Pajić za Sputnjik kaže da je evropska rezolucija o informacionoj borbi protiv ruskih medija još jedan primer kojim Evropski parlament relativizuje sopstvene proklamovane norme i ideje u cilju ostvarivanja kratkoročnih političkih ciljeva.
   Dalje
  • 15:07
   Ljilja Smajlović

   Smajlovićeva: Rezolucija EP nepristojna i šokantna

   Predsednica Udruženja novinara Srbije i kolumnista „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o borbi protiv ruskih medija smatra šokantnim.
   Dalje
  • 14:58
   Vladimir Putin na televizijskim ekranima

   Eksperti o rezoluciji: Evropljani će tek sad da zavole Rusiju

   Rezolucija Evropskog parlamenta o borbi protiv ruskih medija, pre svega novinske agencije Sputnjik i televizije RT, nije samo direktno gušenje slobode medija i ljudskih prava, već je i napad na slobodu građana EU i pravo da dobiju informacije, smatraju stručnjaci, komentarišući poslednju odluku Brisela i zaključuju da će ona postići kontraefekat.
   Dalje
  • 14:48

   Jugoslav Ćosić: Ne mislim da je primereno stavljati u isti kontekst rad ruskih ili bilo kojih drugih medija i terorističkih grupa niti rad grupe medija jedne zemlje označavati kao propagandni alat

  • 14:44

   Predsednica Udruženja novinara Srbije i kolumnista „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović, usvajanje rezolucije EP smatra šokantnim

   „Ova rezolucija je potpuno nebitna i na nju se ne treba osvrtati, kao što se ni srpski mediji ili barem većina njih nije osvrtala na rezoluciju EP kojom se tvrdilo da NATO vojnici nisu gađali gumenim mecima srpske novinare koji su izveštavali o sukobima na prelazima sa Kosovom pre četiri-pet godina. Ja da sam novinar ili urednik Sputnjika ili bilo kog drugog medija na tu rezoluciju ne bih se osvrtala i sigurna sam da će tako da postupe i mediji na koje se ona odnosi“, kategorična je Smajlovićeva.    

  • 14:43
   Aleksandar Vulin

   Vulin: Strašno je porediti ruske medije sa DAEŠ-om

   Ministar Aleksandar Vulin ocenio je danas da je „strašno“ što je Evropski parlament ruske medije uporedio sa propagandom Islamske države, navodeći da je to uvreda i za žrtve DAEŠ-a, njihove porodice i za zdrav razum.
   Dalje
  • 14:40

   Vulin: Rezolucija EP uvreda za žrtve DAEŠ-a, ali i zdrav razum

   „Ne mogu da razumem ni da verujem da jedna važna institucija kao što je Evropski parlament sebi dozvoli da određuje koji su mediji podobni, čija je uređivačka politika podobna, a čija nije, a posebno da ih upoređuje sa Islamskom državom", rekao je Vulin novinarima.

  • 14:39

   Malagurski kaže da je usvajanjem rezolucije EU ozvaničila rusofobiju i rat protiv slobode medija

  • 14:35
   Srpski režiser Boris Malagurski o filmu Težina lanaca 2

   Malagurski: RT i Sputnjik, bastion slobodnog informisanja

   Reditelj i scenarista Boris Malagurski izjavio je da je usvajanjem rezolucije o borbi protiv ruskih medija EU ozvaničila rusofobiju i rat protiv slobode medija.
   Dalje

  • 14:32
   Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović

   SNP: Rezolucija EP o Sputnjiku i RT napad na slobodne medije

   Usvajanje nacrta rezolucije u Evropskom parlamentu kojom se izveštavanje Sputnjika i RT izjednačava sa širenjem propagande Islamske države predstavlja grubo kršenje slobode govora i mišljenja, ocenio je predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.
   Dalje
  • 14:31

   Milačić: Srećan sam što sam čest sagovornik Sputnjika

   Marko Milačić

   Milačić o rezoluciji EP: Evropa pljunula na sebe

   Novinar i građanski aktivista iz Crne Gore Marko Milačić izjavio je da je usvajanjem rezolucije o borbi protiv ruskih medija Evropa legalizovala neslobodu medija, pritisak na novinarske slobode i hajku na neistomišljenike, ističući da je srećan što je čest sagovornik Sputnjika.
   Dalje
  Tema:
  Rezolucija EP o borbi protiv RT i Sputnjika (21)
  Tagovi:
  rezolucija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga