14:14 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2510
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi predsednički izbori mogli da budu održani 9. aprili, a eventualni drugi krug izbora za šefa države 23. aprila.

  Nikolić je rekao da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o kandidaturi za predsedničke izbore, a da će javnost o tome šta je dogovoreno biti blagovremeno obaveštena.

  „Jesmo, razgovarali smo, bićete na vreme obavešteni“, odgovorio je Nikolić na pitanje novinara da li je razgovarao sa premijerom o tome da li će se kandidovati za predsednika Srbije.

  On je podsetio da po Ustavu predsednički izbori moraju da se završe mesec dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika, te da bi prvi krug mogao da bude 9. aprila, a eventualni drugi krug 23. aprila.

  Nikolić je rekao da je na predsednici Skupštine da za kampanju odredi period od 30 do 60 dana, te da misli da bi izbori mogli biti raspisani krajem februara ili početkom marta.

  Na pitanje da li postoji mogućnost da zajedno sa predsedničkim budu raspisani i parlamentarni izbori, Nikolić je rekao da je ta odluka u rukama premijera, ali da nema ništa protiv da se proveri izborna volja naroda nakon određenog perioda i vremena tokom kojeg je Vlada sprovela određene mere.

  Na pitanje novinara da li predstojeća poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova ima veze sa predsedničkim izborima, kao i sa situacijom u Crnoj Gori, Nikolić je odgovorio:

  „Bože, kakvo je to pitanje“, pojašnjavajući da se takve posete ugovaraju najmanje pet meseci ranije.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga