23:21 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1019
  Pratite nas

  Kosovsko Specijalno tužilaštvo istražuje slučaj „Kumanovo“, i traži od makedonskih vlasti da mu dostave zvanične dokumente o dešavanjima 9. maja 2015. godine, kad je došlo do oružanog sukoba između policije Makedonije i oružanih formacija, čiji članovi su poreklom sa Kosova.

  Podsećanja radi, odmah posle sukoba iz kancelarije makedonskog državnog tužioca saopšteno je da su pronađena tela 10 albanskih terorista. U oružanom sukobu policije i terorista, koji je trajao 30 sati, poginulo je i osam pripadnika bezbednosnih snaga Makedonije.

  Makedonski zvaničnici su tada saopštili da je najviše terorista u Makedoniju došlo s Kosova, a među njima je i određeni broj onih koji su odavno poznati policiji, pa i neki za kojima su raspisane međunarodne poternice. Na zahtev porodica, tela poginulih kosovskih „državljana“ prebačena su u Institut za sudsku medicinu u Prištini, kako bi se ponovo obavila obdukcija.

  Obdukcija tela je urađena i u Makedoniji. Organizacije veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zatražile su da poginuli u sukobima sa makedonskim snagama sigurnosti budu sahranjeni uz vojne počasti i o trošku kosovskog budžeta.

  Tagovi:
  slučaj, dokumenta, Kumanovo, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga