08:23 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 19
  Pratite nas

  Sporazum o slobodi kretanja je nedovoljno transparentan i u tom smislu se ne razlikuje od ostalih sporazuma postignutih u okviru Briselskog dijaloga, zaključeno je na konferenciji koja je održana u Kosovskoj Mitrovici.

  Na konferenciji pod nazivom „Transparentnost — sporazum o slobodi kretanja, nedoumice i tumačenja“, koja je održana u Centru građanske energije, predstavljeni su rezultati istraživanja o tome koliko su građani Kosovske Mitrovice upoznati sa dogovorom o registarskim tablicama, a učestvovali su predstavnici organizacija civilnog društva iz tog grada.

  Panelisti su se saglasili da je Sporazum o slobodi kretanja nedovoljno transparentan i da se po tom pitanju ne razlikuje od ostalih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

  Analiza izveštaja pokazala je da je na pitanje: „Čije registarske tablice treba da se prelepe nalepnicama“, samo 9,4 odsto ispitanika dalo tačan odgovor, a 61,9 njih je netačno odgovorilo.

  Tablice koje će biti obeležene nalepnicama predstavljaće veliki bezbednosni rizik za vozače i putnike.

  Time se, na neki način, obeležava potencijalna meta i povećava se objektivan osećaj straha, istakao je Veroljub Petronić, direktor NVO „Humani centar Mitrovica“.

  „Čitav proces vidim kao veliki izazov za kosovsku administraciju. Smatram da će kosovska administracija morati da uloži mnogo truda u svoje kapacitete kako bi mogla da sve procedure izvede kako treba i da odgovori na sve potrebe građana“, podvukao je projekt menadžer u NVO „Aktiv“ Aca Mitić.

  Istraživanje o transparentnosti Sporazuma o slobodi kretanja rađeno je u periodu kada je taj sporazum trebalo da stupi na snagu. Ipak, početak implementacije je odložen do daljnjeg.

  Istraživanje čiji su rezultati služili za prikupljanje informacija u okviru platforme za zagovaranje „Empirika“ pokazalo je da građani ne veruju u same dogovore koji se odvijaju između Beograda i Prištine ili jednostavno smatraju da takve odluke nisu dovoljno dobre da bi „zaživele“.

  Takođe, sa konferencije je upućen apel vlastima i relevantnim institucijama da svaki dogovor u okviru Briselskog sporazuma treba da bude jasan i nedvosmislen sa konkretnim informacijama, jer netransparentnost i manjak informacija odaju utisak da postignuti dogovori imaju samo politički smisao i ne dovode do konkretnog poboljšanja života građana na Kosovu.

  Današnja konferencija je organizovana kao deo aktivnosti pod nazivom „Empirika“, u okviru projekta Point 1, koji sprovodi Centar građanske energije uz podršku KFOS-a.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Sporazum o slobodi kretanja, tablice, vozači, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga