22:06 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  23210
  Pratite nas

  Pored Hrvatske, koja je blokirala otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na obrazovanje, određene rezerve imala je i Bugarska, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, navodeći da teoretski još postoji mogućnost da se danas u Briselu otvori i to poglavlje u pregovorima Srbije sa EU.

  Dačić je za RTS rekao da je premijer Aleksandar Vučić, koji se sinoć vratio iz Brisela zbog toga što EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu, do kasno u noć radio i bio je u kontaktu sa najvažnijim političkim ličnostima u EU.

  „Videćemo šta će se dalje desiti. Srbija ima svoj put ka EU, ali Srbija neće nikome dozvoliti da je ponižava, vređa, a naročito da je uslovljava… Za otvaranje svakog poglavlja moramo da vodimo specijalne ratove sa pojedinim zemljama ili sa čelnicima EU“, kaže Dačić.

  Kako je rekao, u Hrvatskoj se stvorila jedna antisrpska atmosfera i da nova hrvtska Vlada nije promenila takav odnos prema Srbiji.

  Kaže i da je u Hrvatskoj problem čokoladica koja dolazi iz Srbije, te da je Hrvatska zemlja u kojoj se obnavlja fašistička i ustaška ideologija.

  Navodeći da je jadna takva EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reči i uslovljava evropski put Srbije, a svakodnevno krši evropske vrednosti, Dačić kaže da mi nismo naivni jer nije u pitanju ni Hrvatska ni Bugarska.

  „Ne mogu da verujem da ta moćna EU ne može da utiče na jednu Hrvatsku i na jednu Bugarsku… Na Hrvatsku da li će dati ili neće dati saglasnost na određena poglavlja. Razumem opterećenost i frustracije koje Hrvatska ima u odnosu na Srbiju, na uspehe koje Srbija postiže, ali to apsolutno ne doprinosi stabilnosti u regionu“, rekao je Dačić.

  Kaže da treba sačekati da se vidi šta će se danas dešavati, jer teoretski postoji mogućnost da se nešto promeni i da se ipak otvori i poglavlje 26.

  Dačić je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić ranije sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović potpisao dokument o zajedničkom radu u budućnosti u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

  Govoreći o Bugarskoj, Dačić je rekao da je lako napisati u ustavu da nema manjina u nekoj zemlji, i onda nemate problem sa manjinama.

  „I sad oni govore o pravu bugarske manjine u Srbiji“, naveo je Dačić.

   

  Tagovi:
  poglavlja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga