13:16 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5034
  Pratite nas

  Kosovska ministarka za dijalog saopštila je da je Međunarodna telekomunikaciona unija , na osnovu Briselskog dogovora i pisma Srbije, Kosovu zvanično dodelila pozivni broj+ 383.

  Pozivni broj za Kosovo je deo briselskog sporazuma o Telekomu, a Tahiri je, kako je saopšteno na sajtu kosovske vlade, ocenila da je "u pitanju istorijsko dostignuće u oblasti telekoma i da ojačava međunarodni subjektivitet Kosova".

  Šef Kancelarije za KiM Marko Ðurić naveo je ranije da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti. 
  Srbija je, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, pozivni broj +383 dodelila "geografskoj oblasti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", a deo dogovora je da se u aneksu tehnicke dokumentacije ITU ta teritorija navodi pod nazivom Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom koja glasi "ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa

  Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti", preneo je 13. decembra list Koha, koji je imao uvid u pismo koje je Srbija uputila ITU.    

  Tagovi:
  pozivni broj, Brisel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga