10:48 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Srbija i NR Kina imaju odličnu saradnju na svim nivoima, koja se ogleda u sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, ulaganju u infrastrukturu, ekonomiju i privredu i u brojnim drugim oblastima, istaknuto je na sastanku članova Poslaničke grupe prijateljstva (PGP) sa Kinom, kom je prisustvovao kineski ambasador Li Mančang.

  Podstrek za buduću saradnju, kako je saopšteno, daće i nedavno izglasan sporazum o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, kao i da su prijateljski odnosi podržani posetama visokih zvaničnika dveju zemalja.

  Zastave Rusije, Srbije i EU
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Predsednik PGP Žarko Obradović je na jučerašnjem sastanku rekao da je uveren da će broj turista nakon uvođenja bezviznog režima biti u porastu, kao i da među brojnim ugovorima i investicijama postoji i veliki potencijal za saradnju u oblasti obrazovanja i razmeni studenata.

  Ambasador Li je ponovio da NR Kina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da će nastaviti da ulaže lične napore kako bi se prijateljski odnosi dveju zemalja, izgrađeni na jakim temeljima, još više unapredili.

  Li je naveo da je veliki broj kineskih investitora, pored već postojećih, zainteresovan za investiranje u Srbiji.

  On je naglasio i da je Železara u Smedervu, koja je u aprilu prodata kineskoj kompaniji, ostvarila punu profitabilnost, i da će ostvaren profit biti ulagan u Železaru, kako bi postala konkurentna kompanija u Evropi, navedeno je u saopštenju.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  bilateralna saradnja, Li Mančang, Kina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga