10:16 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, po bezbednosnim informacijama, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo.

  Za sada se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP, a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu „Večernje novosti“.

  Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

  Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko konzularnih Predstavništava, uz molbu da se ukoliko je moguće, posebne mere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

  U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 naših diplomata, a budući da je broj zaposlenih zbog štednje u našim ambasadama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar dok vozač ima često ulogu i „telohranitelja ambasadora“.

  Kako je za Večernje novosti izjavio ambasador u jednoj od „rizičnih“ zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i vlastima u zemlji domaćina.

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u Pekingu
  Pres služba Min.spoljnih poslova

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je u ponedeljak da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD ili Evropi, kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je, prema njegovim rečima, dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje.

  Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca, rekao je Dačić.

  Prema izvorima „Novosti“, služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

  Državni sekretar u MSP zadužen za kontrolu i bezbednost DKP Ivica Tončev rekao je za Novosti da je uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.

  „Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju“, dodao je Tončev.

   

  Tagovi:
  zaštita, ambasade, vlada, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga