22:37 05 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4090
  Pratite nas

  Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj pušten je danas iz pritvora da na slobodi, bez prava da napušta Francusku, sačeka odluku suda o zahtevu Srbije za izručenje.

  Francuski sud u Kolmaru je Haradinaja pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naredio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

  Srbija je pre dva dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

  Haradinajev advokat je podsetio da je on oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom i zatražio njegovo oslobađanje iz francuskog pritvora.

  Srpsko Ministarstvo pravde poslalo je zahtev za ekstradiciju sa novim dokazima protiv Haradinaja.

  Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine, za koje mu se nije sudilo u Hagu.

  Pristalice UČK ispred suda u Francuskoj
  © AFP 2020 / Sebastien Bozon
  Pristalice UČK ispred suda u Francuskoj

  U molbi za izručenje Haradinaja, koja je u utorak poslata Francuskoj, najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, što je danas, kako je ranije potvrđeno Tanjugu u Ministarstvu pravde, i učinjeno.

  Ministarska pravde Nela Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

  „Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i oštećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni“, rekla je Kuburovićeva.

  Francuska treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji, kao i sve države EU. Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbija dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen, navela je ranije ministarka.

  Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburovićeva je rekla da tada slovenački organi nisu na odgovarajući način obavestili Srbiju o hapšenju, te da Ministarstvo pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

  Protesti u Prištini povod hapšenja Ramuša Haradinaja
  © AFP 2020 / Armend NIMANI

  Sada je na neki način drugačija procedura, rekla je ministarka napominjući da veruje da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno, s obzirom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen“, rekla je Kuburovićeva.

  Zasedanje sudskog veća pratilo je i dvadesetak kosovskih Albanaca.

  Haradinaj je uhapšen 4. januara na graničnom prelazu Bazel—Miluz.

  Ispred suda u kojem se razmatrao slučaj Haradinaja, grupa kosovskih Albanaca protestovala je tražeći oslobađanje bivšeg komandanta OVK. Nakon suđenja kosovski Albanci proslavili su puštanje iz pritvora Haradinaja, noseć kroz ulice gradića, zastavu „Velike Albanije — autohtonus“.    

  Tagovi:
  Haradinaj, puštanje, sloboda
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga