02:49 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  51221
  Pratite nas

  Srpski šef diplomatije Ivica Dačić povodom zahteva Skoplja da Beograd ne koristi ime BJRM kaže da je za Srbiju uvredljiv naziv „Republika Kosovo“.

  Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi „sramno“ ime „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, već njen ustavni naziv „Republika Makedonija“, pošto se na priznanicama za putarinu Srbiji koristi skraćenica BJRM.

  „Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako već protestuju zbog priznanica za putarinu, šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesko“, rekao je Dačić za „Večernje novosti“.

  Dačić je pitao zašto Makedonija ne napusti Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u EU.

  „Zašto sede pod tim imenom, a sad im je problem priznanica za putarinu na kojoj to isto piše? Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali i za Srbiju je uvredljivo i sramno kada oni kažu ’Republika Kosovo‘“, rekao je Dačić.

  Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

  Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će multilateralno koristiti skraćenicu BJRM, koja se upotrebljava u EU i UN.    

   

  Tagovi:
  natpisi, uvreda, putarina, Ivica Dačić, Makedonija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga