20:38 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 10
  Pratite nas

  Da bi se obnovio postupak po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, morala bi da postoji nova činjenica koja bi ukazivala na to da je Srbija imala genocidnu nameru u Srebrenici, rekao je Tibor Varadi, nekadašnji zastupnik Srbije u sporu sa BiH.

  Mladen Ivanić
  © Sputnik . Aleksandar Milačić

  Povodom najava iz Sarajeva da se razmišlja o podnošenju zahteva za reviziju spora, Varadi kaže da nije dovoljno da postoji neka nova činjenica u vezi sa tim, da bi Međunarodni sud prihvatio zahtev BiH za reviziju spora sa Srbijom, već da to bude bitna činjenica takva da može da utiče na drugačiju odluku od one kojom je Srbiju 2007. godine oslobodio odgovornosti za genocid u Srebrenici.

  Sud će odmah na početku da oceni da li je činjenica takve težine, dodaje Varadi, danas profesor međunarodnog prava.

  Povodom tvrdnji Džefrija Najsa, bivšeg tužioca Haškog tribunala da postoje novi dokazi nađeni nakon 2007. godine i da je to temelj za podnošenje novog zahteva, Varadi kaže da bi morala da postoji zaista krupna činjenica koja povezuje Srbiju sa genocidom u Srebrenici.

  Beznačajno je da se dokazuje da li je Srbija podržavala vojsku RS, jer je nadležnost suda ograničena na genocid. Mora se dokazati genocidna namera države Srbije, kaže on.

  Varadi dodaje da je "lestvica" na Međunarodnom sudu pravde jako visoka i da bi moralo da se dokaže da je Srbija inspirator Srebrenice.

  "Teško mi je da zamislim takvu činjenicu, ali naravno ne znam šta zna Džefri Najs. Jedino što je relevantno za sud jeste genocid. Lestvica je vrlo visoka", istakao je on.

  Upitan da li misli da je to nedostižno za BiH, Varadi kaže: "Da. Ne smatram verovatnim da će biti revizije, ali bi ipak trebalo da čujem šta je ta činjenica koju podnose, ako je podnose".

   

  Izvor: Politika

  Tagovi:
  tužba, genocid, Tibor Varadi, Srbija, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga