06:21 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 12
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je Karli Robin Herši, novoj koordinatorki UN u Srbiji, da je na Prištinu red da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom i omogući formiranje ZSO, kao i da je Beograd odlučan da očuva stabilnost.

  Nikolić je, primajući akreditivno pismo koordinatorke Herši, istakao da je Srbija posvećena saradnji sa UN i da je izbor novog generalnog sekretara svetske organizacije dodatni podstrek u radu svim agencijama koje deluju pod okriljem Ujedinjenih nacija.

  Tomislav Nikolić, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu.
  © Tanjug / Kancelarija za saradnju s medijima Vlade srbije

  On je zahvalio na pomoći koju su UN pružale Srbiji tokom prethodnih godina, a pogotovo tokom poplava 2014. godine.

  Govoreći o problemu Kosova i Metohije, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija odlučna da sačuva stabilnost i da ne dozvoli da dođe do bilo kakvih novih sukoba.

  Takođe, predsednik Nikolić je istakao da je sada red na privremenu administraciju u Prištini da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom, a pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

  On je zamerio što se privremena administracija iz Prištine na skupovima koje organizuju Ujedinjene nacije predstavlja samostalno, a ne u okviru delegacija različitih agencija UN.

  Koordinatorka Herši je zahvalila predsedniku Nikoliću na srdačnom prijemu i istakla rešenost da se u svom radu fokusira na one oblasti koje se saradnjom sa Srbijom pokažu kao najbitnije.

  Ona je rekla da u našoj zemlji radi oko 20 agencija Ujedinjenih nacija koje pokrivaju široki dijapazon aktivnosti, uključujući i humanitarni rad.

  Ujedinjene nacije su ovde da bi pomogle Srbiji i zato će raditi zajedno sa srpskom državom, kako bi se unapredili uslovi u kojima građani Srbije žive, rekla je koordinatorka Herši, saopštila je pres-služba predsednika Republike.

  Tagovi:
  Nikolić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga