21:08 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3843
  Pratite nas

  Osoba koja je pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici, ne zaslužuje spomenike. Čast mi je da primim orden od predsednika Srbije, kaže za Sputnjik Efraim Zurof, „poslednji lovac na naciste“ i direktor Centra „Simon Vizental“.

  Alojzije Stepinac, čovek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac ni heroj, kaže za Sputnjik Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ povodom otkrivanja Stepinčevog spomenika u Osijeku.

  „Pre svega, Stepinac ne može biti svetac. Osoba koja je podržavala ustaše, pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik Anti Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici, ne zaslužuje počasti. Očigledno je da je njegov slučaj komplikovaniji zbog nekih dobrih stvari koje je činio posle rata. Međutim, svako ko je podržavao ustaše ne može biti heroj i ne zaslužuje spomenik“, kaže Zurof.

  Prema njegovim rečima, problem širom Istočne Evrope je da su ljudi koji su se borili protiv komunizma i koji su bili simbol te borbe, u teoriji, postali heroji tih država.

  „Međutim, po mom mišljenju, oni koji su podržavali režime koji su počinili masovna ubistva, diskvalifikovali su sebe kao nacionalne heroje“, naglasio je Zurof koji je dobio nadimak „poslednji lovac na naciste“.

  On je ocenio da je žalosno što je gradonačelnik Osijeka učestvovao u otkrivanju spomenika Stepincu. Zurof je podsetio i da je Centar „Simon Vizental“ osudio postavljanje spomen-ploče na sa ustaškim pokličom „Za dom spremni“ na spomeniku hrvatskim vojnicima poginulim u ratovima devedesetih, u blizini Jasenovca.

  Povodom ordena koji će mu predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručiti na Dan državnosti 15. februara, Zurof kaže da je počastvovan.

  „Ne radim ovo što radim da bih dobijao priznanja i odlikovanja, već zato što mislim da je važno da se sačuva uspomena na stradale, tačno sećanje na Holokaust i da masovne ubice poput Pavelića i Dinka Šakića, komandanta Jasenovca ne budu heroji. A ako dobijem neko priznanje, to je lepo“, zaključio je Zurof.

  Slično:

  Zurof: Sramna odluka o Stepincu
  Drago Pilsel: Stepinčeva „domoljubna blokada duha“
  Zurof: Kako mogu zajedno EU i nostalgija za ustašama
  Hrvatski ministar o kanonizaciji Stepinca: Biće to jedan radostan dan
  Zurof: Hrvatska — vrh ledenog brega neonacizma
  Velika prevara u Hrvatskoj: Stepinac je umro od raka
  Zurof: Masakr u Srebrenici nije genocid
  Dačić: Papina izjava u Gruziji najveća osuda Stepinca do sada
  Zurof Milanoviću: Ukinite penzije ustašma
  Tagovi:
  Holokaust, ustaše, orden, spomenik, genocid, Centar Simon Vizental, Dinko Šakić, Alojzije Stepinac, Efraim Zurof, Ante Pavelić, Tomislav Nikolić, Osijek, Jasenovac, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga