15:33 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1964
  Pratite nas

  Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio je danas u Moskvi da su članstvo u EU i politika vojne neutralnosti ključni ciljevi spoljne politike Srbije, ali da se Srbija neće pridružiti nametanju sankcija Ruskoj Federaciji.

  Đorđević se danas sastao sa Valerijem Anatoljevičem Semerikovim, vršiocem dužnosti generalnog sekretara Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje sa tom organizacijom.

  Đorđević je posebno zahvalio na pomoći koju članice ODKB bezrezervno pružaju Srbiji u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

  Takmičenje vojnih pilota 2015 u Rusiji, MiG 29
  © Sputnik / Kirill Kallinikov

  Ministar je naglasio da Srbija nastavlja da razvija i unapređuje saradnju sa ODKB, kao i bilateralne partnerske odnose sa članicama ODKB, a pre svega tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Rusijom, Belorusijom i Jermenijom.

  „Nadamo se da će u narednom periodu, pored razvijenih odnosa u oblasti odbrane, doći do unapređenja i ekonomskih odnosa sa ovim partnerima, pošto nastojimo da stvorimo što povoljnije uslove za ekonomski progres i privlačenje stranih investitora“, istakao je Đorđević.

  Ministar odbrane je potvrdio nameru za učešće u aktivnostima ODKB od zajedničkog interesa.

  Semerikov je podvukao značaj proširenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i borbe protiv trgovine narkoticima. On je uputio poziv da Republika Srbija kao posmatrač učestvuje u zajedničkim vežbama u 2017. godini.

  Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku OEBS-a u Beogradu
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC/

  Sagovornici su se složili da je potrebno proširiti nivoe i oblasti saradnje u skladu sa aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, i potvrdili da će predstavnici dveju strana učestvovati na više planiranih aktivnosti u ovoj godini.

  U nastavku posete Moskvi, Đorđević se susreo sa zamenikom ministra odbrane Aleksandrom Vasiljevičem Fominom, kao i sa direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim, sa kojima je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

  Đorđević i Fomin analizirali su rezultate bilateralne vojne saradnje u 2016. godini i razgovarali o novim oblastima saradnje između oružanih snaga Srbije i Rusije u narednom periodu.

  Posebna pažnja je posvećena razvoju srpsko-ruskih odnosa u oblasti vojno-tehničke saradnje i isporuci naoružanja i vojne opreme.

  Đorđević i Fomin razmenili su mišljenja i o brojnim aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti.

   

  Izvor: Tanjug

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga