03:10 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4042
  Pratite nas

  Direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer izjavio je da ne veruje da će politika SAD prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje, koja je podrazumevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoć Balkanu na putu evropskih integracija.

  Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik predsednik Vladimir Putin
  © AP Photo / Andrew Harnik

  Odgovarajući na pitanje povodom pojedinih ideja koje provejavaju u javnosti u regionu da bi moglo doći do dogovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina, a po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja, on je rekao da nije video ništa nalik tome kod bilo kog američkog zvaničnika.

  „Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija“, rekao je Palmer za današnju „Politiku“.

  On je istakao da se politika SAD prema regionu nije menjala u proteklih, 20-25 godina, nezavisno od toga da li je vlast u Vašingtonu držala demokratska ili republikanska administracija, i da je to zbog toga što se američka politika zasniva na američkim interesima i američkim vrednostima koji opstaju i ne menjaju se svakom promenom administracije.

  „Zbog toga bih rekao da je doslednost pre nego promenljivost ključna reč koja obeležava našu diplomatiju, a samim tim i diplomatiju prema Balkanu. Nemam razloga da mislim da je ona drugačija danas nego što je bila pre dva meseca“, istakao je Palmer.

  Upitan da li će dolaskom Trampove administracije doći do promene politike prema Srbiji on je ponovo ukazao na konstantu američkog pristupa Balkanu.

  „Naš cilj u Evropi su sloboda i mir, i to podrazumeva integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropske institucije. Cilj Srbije je da postane punopravna članica EU, a taj cilj podržavaju SAD“, poručio je Palmer dodajući i da je normalizacija odnosa sa Kosovom deo tog cilja.

  „Potrebno je da dođe do napretka u briselskom dijalogu kako bi došlo do napretka na putu evrointegracija“, rekao je Palmer i istakao da nema nijedan razlog da veruje da će doći do promene američkog pristupa tom pitanju.

  On je preneo i da je premijeru Aleksandru Vučiću i ministru Ivici Dačiću poručio da SAD žele da unaprede saradnju i partnerstvo sa Srbijom i da je zajednički interes promovisanje interesa Srbije, a to je pre svega članstvo u EU kao i sprovođenje reformi koje su neophodne za postizanje tog cilja.

  „Naglasio sam im da u nastojanju da izgrade što bolje odnose sa Prištinom mogu bez zadrške da računaju na naš partnerski odnos“, naveo je Palmer.

  Tagovi:
  odnosi, politika, Metju Palmer, Amerika, Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga