18:56 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2252
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protekli vek bio u znaku stradanja Srba i da se nada da će u ovom veku, u koji je tek zakoračeno, biti rešeno srpsko nacionalno pitanje u državno-pravnom smislu na ovim prostorima.

  „Mislim da je krajnje vreme da se upravo taj zahtev srpskog jedinstva i okupljanja isporuči kao jedan od važnih zahteva u ovom veku“, rekao je Dodik, koji je danas u Prokuplju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovao u obeležavanju 100 godina od Topličkog ustanka.

  Dodik je rekao da je današnjem obeležavanju prisustvovao u skladu sa ranijim dogovorom vlada Srbije i Srpske da se zajedno obeležavaju važni istorijski događaji.

  Govoreći o Topličkom ustanku, Dodik je podsetio da su pre 100 godina Srbi, koji su ostali na tom prostoru pod okupacionom zonom Bugara, jedini u Evropi podigli ustanak, jer nisu hteli da ratuju u bugarskoj vojsci protiv Srba koji su se vraćali otadžbini.

  On je podsetio da je u tom ustanku, prema bugarskim i austrougarskim izvorima, ubijeno više od 20.000 ljudi, pretežno civila — žena i dece, ali da neki izvori govore da je reč i do 50.000.

  „Bilo je veoma bitno da Republika Srpska zajedno sa Srbijom jedinstveno obeleži ovaj važan dan iz naše istorije, u znak sećanja na još jedno stradalničko mesto srpskog naroda“, rekao je Dodik.

  Izvor: Srna

  Tagovi:
  ustanak, stradanje, Srbi, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga