03:18 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21012
  Pratite nas

  Ambasadorski panel Kopaonik biznis foruma obeležile su „diplomatske čarke“ između ambasadora SAD Kajla Skota i ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, koji je na provokacije odgovorio da neće da se svađa, ali da ima osećaj da se neko prikazuje kao „majka Tereza, kao svetac“, a da se zna da nije tako. On je podsetio na vojne intervencije SAD u svetu.

  Ambasadorski panel Kopaonik biznis foruma sinoć su obeležile „diplomatske čarke“ između ambasadora SAD Kajla Skota i ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina. Skot je, naime, ocenio da Rusija i SAD u određenim pitanjima imaju iste interese, a da se u drugima razmimoilaze.

  Svakako, kako je konstatovao, to neće promeniti neke činjenice, niti dovesti do toga da SAD zaborave sve što se dešava.

  „Rusija je anektirala teritoriju jedne druge države i prekršila međunarodne obaveze. Preduzeli smo određene korake, kao i EU. Mislim da taj element naše politike neće biti promenjen“, rekao je Skot.

  Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je na to odgovorio da neće da se svađa sa prijateljem Skotom, ali da ima osećaj da se neko prikazuje kao „majka Tereza, kao svetac“, ali da se zna da to nije tako.

  S tim u vezi on je pomenuo da je Palmira razrušena, da su rušeni Vijetnam, Bliski istok.

  „Da ne govorim o Ukrajini, zna se da je bilo uloženo pet milijardi da deo Ukrajinaca ustane protiv Rusije. To je bila zemlja u procvatu, a sada je tamo haos. Ko je to uradio? Ko je srušio Sovjetski Savez i Jugoslaviju? Nisu to bile loše zemlje“, ocenio je Čepurin.

  Aleksandar Vučić i Aleksandar Čepurin
  © Tanjug / Zoran Žestić

  „Hajde da se ne mešamo. Neka sami nađu rešenje. I u Ukrajini i ovde ima mnogo ljudi koji su pametniji nego što vi smatrate“, poručio je Čepurin.

  On je dodao da je u SAD došlo do promene vlasti i da se nada promeni odnosa sa Rusijom.

  Inače, ambasador Ruske Federacije u Srbiji poručio je na Ambasadorskom panelu Kopaonik biznis foruma da zvanična Moskva nema ništa protiv ako Srbija želi da postane članica EU.

  On je istakao da je za privredni rast potrebna unutrašnja stabilnost. 

  „Situacija nije jednostavna, ali je Srbija važan igrač na Zapadnom Balkanu i međunarodna zajednica treba da je podrži i poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet. Vidimo i osećamo da neki misle da je Srbija već podeljena, i to ne doprinosi očuvanju stabilnosti regiona“, upozorio je Čepurin.

   

  Izvor: Tanjug

  Slično:

  Čepurin: Sve je više Rusa u Srbiji i Srba u Rusiji (video)
  Stefanović i Čepurin: Ima prostora za proširenje saradnje
  Ruski oligarh — novi vlasnik Marfin banke
  Tagovi:
  biznis forum, stabilnost, ekonomija, diplomatija, Kajl Skot, Aleksandar Čepurin, Kopaonik, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga