21:40 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1291
  Pratite nas

  Spor nekoliko evropskih zemalja sa Turskom odražava se sada i na NATO i njegove partnere ne-članice, jer je Ankara blokirala sve programe partnerstva Severnoatlantske vojne alijanse, u kojima učestvuje i Austrija, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na misije na Kosovu, Mediteranu i u Avganistanu, piše „Velt“.

  Zbog blokade Ankare pogođeni su pre svega programi Partnerstva za mir, u kojima učestvuje 41 država, među kojima je i Austrija, koja ima najveći kontingent vojnika u sastavu Kfora od zemalja koje nisu članice NATO-a.

  „Turska blokada programa Partnerstva za mir je ozbiljan problem“, citira „Velt“ neimenovane izvore iz visokih krugova pri NATO-u.

  Više zemalja-partnera, kao što su Švedska ili Finska, u dopisima generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu upozorili su na ozbiljne posledice blokade od strane Ankare.

  „Dugoročno erozija naše interoperabilnosti može biti prepreka našoj sposobnosti da učestvujemo u važnim vežbama NATO-a i podržimo NATO operacije“, navodi se u pismu ambasadora Finske pri NATO-u Pirite Asunmaa.

  To bi, kako ističe, bila velika šteta za obe strane, kako Finsku, tako i NATO. Finska nije član NATO-a.

  Prva posledica turske blokade je nemogućnost novog programa obuke na vojnoj akademiji NATO-a u Rimu.

  Ankara reaguje blokadom zbog zahteva Austrije za prekidom pristupnih pregovora Turske sa EU i kritike Beča na račun turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

  Turske vlasti su ranije najavile blokadu Austrije na međunarodnom nivou, te se očekivalo da će blokirati rad OEBS-a, kojim u ovoj godini predsedava Austrija.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Kfor, Austrija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga