12:10 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 343
  Pratite nas

  Srbija će imati jednu modernu flotu aviona koja će moći da u potpunosti čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti svim našim građanima, izjavio je danas ministar odbrane Zoran Đorđević dodajući da je, pored toga, dogovoreno da bude isporučeno i 30 tenkova T-72 i 30 borbenih vozila BRDM-2.

  Sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina
  © Sputnik / Olivera Ikodinović

  Đorđević je novinarima rekao da je dogovor sa Ruskom Federacijom potvrda da Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem radi ispravnu stvar dobru za državu.

  „Predsednik Rusije Putin rekao je da će on potpisati ukaz. Čekamo da bude potpisan ukaz i u skladu sa tim ukazom preduzećemo dalje korake“, objasnio je Đorđević.

  Prema njegovim rečima, postoje dve varijante, a jedna je da to bude samo pomoć.

  „Ono što smo zamolili jeste da bude, na osnovu vojno-tehničkog sporazuma, vojna tehnička pomoć. To mnogo olakšava proceduru i mnogo brže ćemo doći u posed tih aviona i početi sa remontom i modernizacijom“, rekao je Đorđević.

  Aleksandar Vučić u Kremlju
  © Sputnik / Olivera Ikodinovića

  Navodeći da je pored toga dogovoreno da bude isporučeno i 30 tenkova T7-2 i 30 borbenih vozila BRDM-2, on je istakao da će svi biti potpuno modernizovani i remontovani, i kao takvi predmet donacije Srbiji.

  „Čekamo samo da se završi, pretpostavljam, proces u Rusiji, i da nakon toga budu isporučeni. Onda ćemo da vidimo tehniku kako i na koji način ćemo da ih dopremimo“, rekao je Đorđević.

  Na pitanje o plaćanju, ministar je istakao da su tu samo troškovi puta.

  „Dobićemo ih verovatno u nekoj luci u Rusiji, i od tog trenutka oni postaju naši. Mi ćemo u skladu sa tim organizovati dopremanje u Srbiju, i to je jedini trošak koji će Srbija imati“, rekao je Đorđević.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  naoružanje, Zoran Đorđević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga