14:47 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3731327
  Pratite nas

  Predsednički kandidat Saša Janković, gostujući u Insajderu, izneo je svoje viđenje pitanja ključnih za budućnost Srbije, poput stava o slučaju Srebrenica i odgovornosti naše zemlje i celog društva.

  Danica Vučenić: Da li je Srebrenica genocid kao što kaže Međunarodni sud pravde i Tribunal u Hagu ili je samo ratni zločin?

  Saša Janković: Srbiju obavezuju presude međunarodnih sudova, naravno da je genocid. Je l` utvrdio Međunarodni sud pravde da je genocid? Onda je genocid. Utvrdio Međunarodni sud pravde i da Srbija nije kriva za taj genocid, ali da nije učinila sve da ga spreči. I to je ono što me grize. I da nije Međunarodni sud pravde rekao genocid, ubistvo, namerno, svesno ubistvo hiljada ljudi, ma jednog čoveka, jeste neoprostivo. Ja želim da sa svoje zemlje skinem tu senku, skinem tu sramotu, ne tako što ću umanjivati značaj toga što se desilo. Želim da budem oštriji nego što je Međunarodni sud pravde prema nama…

  Danica Vučenić: Na koji način?

  Saša Janković: Potpuno jasno ukazivanjem da imamo odgovornost, istorijsku odgovornost, kao država odgovornost, kao društvo odgovornost za to što se desilo. Da je svako od nas deo te odgovornosti, ne samo oni koji su najviše odgovorni. Nismo se pobunili kad je trebalo, ćutali smo. Da li smo se plašili, da li nismo imali informacije, šta god bilo, imamo istorijsku odgovornost. I nema ali.

  Tagovi:
  predsednički izbori u Srbiji, Saša Janković, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga