13:32 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  41643
  Pratite nas

  Prema rezultatima RIK-a na osnovu 91,65 odsto obrađenog materijala, Aleksandar Vučić je na predsedničkim izborima osvojio 55,13 odsto glasova. Slede Saša Janković sa 16,25, Luka Maksimović sa 9,43, Vuk Jeremić sa 5,64 i Vojislav Šešelj sa 4,47 odsto. Vučić izjavio da će nova vlada biti formirana u zakonskom roku.

  Ostali kandidati su zajedno osvojili 7,41 odsto glasova. Na izborima za predsednika glasalo je 54,55 odsto upisanih u birački spisak.    

  Sprovođenje izbora za predsednika Srbije pratilo je ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.     

  Sinoć je Ipsos objavio podatke na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka prema kojima je za Vučića glasalo 55,2 odsto birača. Drugi je Janković sa Janković 16,1 odsto, a treći Luka Maksimović sa 9,4 odsto osvojenih glasova birača. Slede Jeremić 5,7; Šešelj 4,4; Obradović 2,3; Radulović 1,4; Stamatović 1,2; Čanak 1,1; Popović 1,1; Parović 0,3.

  Najnovije vesti
  • 20:59

   Vučić: Vlada u zakonskom roku

   Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ponovio je u izjavi za RTS da će nova vlada biti u zakonskim rokovima.

   Upitan da li će ta vlada biti rekonstruisana ili u sadašnjem sastavu i da li ima već neko rešenje za premijera, Vučić kaže:

   "Vlada će biti u zakonskim rokovima, radićemo zajedno kao tim. O rešenjima je prerano da govorimo. Znam šta su predsednička ovlašćenja, oni znaju šta su druga ovlašćenja. Važno je da nastavimo sa rastom, spuštanjem deficita, poboljašnjem standarda, rastom penzija i plata", rekao je Vučić.

   Slavlje u štabu SNS-a posle pobede Aleksandra Vučića
   © AP Photo / Darko Vojinovic
  • 19:20

   Vujanović čestitao Vučiću pobedu

   Predsednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je danas u Mostaru Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i izrazio uverenje da će Vučić sa te odgovorne dužnosti nastaviti politiku doprinosa stabilnosti regiona.

   „Imao sam čast da neposredno nakon pobede na izborima razgovaram sa Aleksandrom Vučićem i čestitam mu na pobedi u ambijentu koji je kompletna međunarodna zajednica ocenila kao demokratski", rekao je Vujanović novinarima posle sastanka sa Vučićem u Mostaru.

  • 19:19

   Republika: Pobedom Vučića Srbija nije razočarala Evropu

   Srbija nije razočarala Evropu, mladi premijer proevropske orijentacije, reformator i liberal-konzervativac Aleksandar Vučić pobedio je na predsedničkim izborima u Srbiji, piše italijanska "Republika".

   Autor Andrea Tarkvini navodi da je u prvim večernjim časovima nakon jučerašnjeg zatvaranja birališta "u prestonici ključne države Balkana" Beogradu objavljeno da je Vučić dobio "najmanje 56 odsto" glasova.

   Navodi se da su "birači podržali strategiju Vučića koji je na čelu vlade od 2014, dakle strategiju pregovora sa Briselom za ulazak u EU što je pre moguće, ubrzanih reformi za modernizaciju ekonomije, neutralnosti koja je ipak proevropska orijentisana između NATO i Moskve i na kraju, ali i najmanje bitno, pokušaja dijaloga s okolnim zemljama, svim državama nastalim raspadom Jugoslavije i Albanijom".

   Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić
   © REUTERS / Antonio Bronic
  • 17:39

   Zukorlić: Dobro je što su Bošnjaci glasali za Vučića

   Narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić ocenio je da je dobro što su Bošnjaci poslušali svoje političke predstavike i izašli na predsedničke izbore u Srbiji i glasali za aktuelnog premijera Aleksandra Vučića.

  • 17:38

   Đukanović: Izbor Vučića novi podticaj jacanju stabilnnosti

   Predsednik vladajuće Demokratske partije socija Milo Đukanović uveren je da će izbor aktuelnog premijera Aleksandra Vučića za predsednika Srbije biti novi podsticaj za integracionim procesima, jačanju stabilnosti i daljem demokratskom i ukupnom razvoju Srbije.

   "To će imati efekte i za region u celini", poručio je Đukanović, uz čestitku Vučiću na izboru za predsednika Srbije.

   Premijer Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović odgovara na pitanja novinara nakon glasanja.
   © REUTERS / STEVO VASILJEVIC
  • 16:01

   Kladioničar izgubio pola miliona dinara na Raduloviću

   Najveći gubitnik na jučerašnjim izborima, prema pisanju Blica, je kladioničar koji je uplatio pola miliona dinara na broj glasova koji će osvojiti kandidat za predsednika Saša Radulović.

   On je naime uložio 500.000 dinara po kvoti 1,85 da će Radulović osvojiti više od 2,3 odsto glasova.

   Radulović je, međutim, osvojio svega oko1,4 odsto glasova, čime je ovog kladioničara učinio, navodi list, najvećim gubitnikom proteklih izbora.

   Kandidat DJB Saša Radulović verbalno napadnut na biračkom mestu.
   © Tanjug / Tanja Valič

    

   Potencijalni dobitak njegovog tiketa iznosio je 925. 000 dinara.

  • 15:55

   Misija PSSE: Izbori mirni, birači slobodno odlučivali

   Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja je nadgledala predsedničke izbore u Srbiji, saopštila je da je na dan glasanja, na biračkim mestima na kojima su bili, sve proteklo mirno i sve je bilo dobro organizovano.

   Predsednički izbori u Srbiji - brojanje glasova
   © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  • 15:49

   Skot: Pobeda Vučića opredeljene za prosperitetnu Srbiju

   Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da pobedu premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima vidi kao opredeljenje birača za dosadašnju politiku i prosperitetnu budućnost Srbije.

  • 14:41

   Vučić sa ambasadorom SAD, "dan posle"

  • 13:43

   Vulin: Izbori pokazali da nismo podeljeno društvo

  • 12:59

   Vučiću česititke uputili predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

  • 12:43
   Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin

   Pobeda dala Vučiću mandat za proširenje saradnje sa Rusijom

   Rezultat izbora dao je Aleksandru Vučiću mandat za nastavak politike koju je i dosad vodio, pa i kad je reč o saradnji sa Rusijom, kaže za Sputnjik ruski ambasador Aleksandar Čepurin.
   Dalje
  • 12:42

   Stefanović: Nije doneta bilo kakva odluka o novom premijeru

   Funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da nije doneta bilo kakva odluka o tome ko će biti novi premijer Sbrije, a kad bude doneta, biće, uveren je, najbolja s gledišta interesa građana.

  • 12:24

   Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio novinarima da Moskvi imponuje pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji, jer se on zalaže za razvoj odnosa između dve zemlje.

   „Srbija je naš strateški partner. Mi veoma držimo do naših odnosa koje imaju i duboke istorijske korene i veoma veliku današnjicu i perspektivnu budućnost. Naravno, u Moskvi pozdravljaju sve snage političkog establišmenta Srbije koje se zalažu za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa. Znate, gospodin Vučić je pristalica toga. U tom smislu, nama veoma imponuje to što je uspeo da održi pobedu na izborima“, rekao je Peskov.

  • 12:12
   Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli na biračkom mestu.

   Beli: Tomo, Tomislave, siđi da mi predaš ključ

   Trećeplasirani na predsedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Beli Preletačević, nastavio je u svom maniru.
   Dalje
  • 11:56

   Putin čestitao Vučiću: Očekujem dalji razvoj partnerstva

  • 11:11
   Aleksandar Vučić

   Kako su umrle srpske stranke

   Vučić je na proteklim izborima ubio „više muva“. Postao je predsednik i jednim udarcem počistio je sve takmace na političkoj sceni. Šta će dalje biti, niko u Srbiji ne može da zna. Da više ništa neće biti isto, to bi trebalo već svi da shvataju.
   Dalje
  • 10:35

   Mond: Vučić — moćni čovek na Balkanu u jeku krize

   Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize - tako pariski „Mond“ vidi srpskog premijera u tekstu u kojem daje profil izabranog njegov profil nakon jasne pobede na predsedničkim izborima. „Mond“ ističe da se Vučić nametnuo kao „moćni čovek Srbije“ otkako je postao premijer, 2014, godine, „svakako više nego ijedan drugi čovek na vlasti“ posle Slobodana Miloševića.

  • 10:15
   Sednica RIK-a, predsednički izbori u Srbiji

   RIK: Vučić osvojio 55,13 odsto glasova

   Prema rezultatima RIK-a na osnovu 91,39 odsto obrađenog materijala, Aleksandar Vučić je na predsedničkim izborima osvojio 55,13 odsto glasova. Slede Saša Janković sa 16,29, Luka Maksimović sa 9,43, Vuk Jeremić sa 5,64 i Vojislav Šešelj sa 4,47 odsto.
   Dalje
  • 10:10

   Mogerini čestitala Vučiću

  • 09:56

   Gojković: Izbor novog premijera posle 31. maja

   Predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković izjavila je da mandat odlazećem predsedniku Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja, nakon čega će uslediti konsultacije izabranog predsednika države sa partijama i izbor predsednika vlade. 

  • 09:29

   U Beču izlaznost više od 70 odsto

  • 09:15
   Preliminarni rezultati IpsosaPredsednički kandidat Aleksandar VučićGlasanje na predsedničkim izborima.

   Kako je Srbija izabrala novog predsednika

   Prema rezultatima Ipsosa, Aleksandar Vučić je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji. Na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka: Vučić 55,2 odsto; Janković 16,1; Maksimović 9,4; Jeremić 5,7; Šešelj 4,4; Obradović 2,3; Radulović 1,4; Stamatović 1,2; Čanak 1,1; Popović 1,1; Parović 0,3.
   Dalje
  • 09:14

   IPSOS: Glasovi sa Kosova neće promeniti redosled

  • 09:03

   Blic: Vučić ubedljivo i u Beogradu

   Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu i u glavnom gradu sa 44,7 odsto glasova građana, navodi "Blic" na osnovu preliminarnih rezultata jednog stranačkog izbornog štaba. Prema prvim prebrojanim rezultatima, odmah posle njega najviše poverenja pridobio je Saša Janković ispred grupe građana „Za Srbiju bez straha“, i to 23,3 odsto glasova. Ljubiša Beli Preletačević, lider pokreta „Sarmu probo nisi“, uzeo je 12,9 odsto glasova, dok je Vuka Jeremić kao predsednika videlo 6,1 odsto Beograđana, navodi Blic.


  • 08:59

   Najnoviji podaci iz RIK-a: Vučiću 55,09 odsto glasova

   Prema podacima na osnovu 90,86 odsto obrađenog biračkog materijala, Saši Jankoviću pripalo je 16,26 odsto glasova, Luki Maksimoviću 9,04 odsto, a Vuku Jeremiću 5,33 odsto, dok je Vojislav Šešelj osvojio 4,47 odsto glasova. Glasalo je ukupno 54,63 odsto birača.

   Sednica RIK-a, predsednički izbori u Srbiji
   © Tanjug / Zoran Žestić
  • 08:51

   Još uvek bez rezultata s Kosova, iz zatvora i dijaspore

   Glasovi sa Kosova i Metohije stigli su u Vranje i Rašku jutros oko 1.30, ali još nije poznat ishod glasanja, javio je RTS.

  • 08:35
   Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestita Aleksandru Vučiću na pobedi na izborima

   Čestitke iz Evrope: Kurc prvi čestitao pobedu Vučiću

   Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc prvi je strani zvaničnik koji je čestitao Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.
   Dalje
  • 08:34

   Vučić nakon izborne pobede ide u Mostar

   Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Mostaru sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

  Tagovi:
  vučić, predsednički izbori u Srbiji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga