07:52 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  191132
  Pratite nas

  Velika pobeda srpskog premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2. aprila mogla bi da pomogne stabilizaciji zemlje, ocenila je Mišel Hauard, visoko rangirani vojni oficir SAD i NATO-a.

  Hauardova, koja je prvi ženski admiral američke mornarice, rekla je u intervjuu Rojtersu da se Vučić kandidovao za predsednika uz obećanje da će zadržati zemlju na putu ka Evropskoj uniji, što zahteva „demonstraciju ekonomske stabilnosti“.

  „Ukoliko je ozbiljan, onda mislim da je to korisno za zemlju. Dok ispunjavate sve kriterijume, mogu samo da mislim da je to korisno za uspostavljanje stabilnosti i bezbednosti Srbije“, rekla je Hauardova, koja komanduje zajedničkim snagama NATO-a u Napulju i američkom mornaricom u Evropi i Africi.

  Ona smatra da ukoliko Vučić ispuni svoje obećanje da će nastaviti približavanje svoje zemlje ka EU, onda će Srbija „zadržati ravnotežu između ruskog uticaja i ostatka jugoistočne Evrope“.

  Hauardova je istovremeno izrazila nadu da bi „iskonstruisane provokacije“ između Beograda i Prištine, koje su se događale prethodnih meseci, mogle da se stišaju sada kada su izbori završeni.

  „Sada kada su izbori završeni možda će lideri ponovo da se fokusiraju na svoje zemlje i vlade. Tome se ja nadam“, rekla je Hauardova.

  Prema njenim rečima, balkanski region i dalje predstavlja „područje od velike zabrinutosti“ za američku vojsku i NATO.

  Ona je izrazila i svoje zaprepašćenje zbog toga koliko su napeti odnosi Beograda i Prištine, skoro dve decenije nakon rata.

  „Svaki put kad razgovaram sa nekim ko je iz tog regiona, oni me samo podsete da je velika bol u ovom delu sveta, da se mrtvi sahranjuju, ali tuga ne. To je veoma složeno okruženje“, rekla je Hauardova.

  Britanska agencija osvrnula se u tekstu i na demonstracije u Beogradu, navodeći da se na njima okupilo više hiljada studenata i drugih demonstranata koji Vučića vide kao autokratu i osporavaju njegovu pobedu.

  Rojters ocenjuje i da će Vučić zadržati vlast kroz svoju Srpsku naprednu stranku i nastaviti da balansira između Zapada i Rusije, iako je funkcija predsednika u Srbiji u velikoj meri ceremonijalna.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  podrška, Vojska SAD, SNS, NATO, Mišel Hauard, Aleksandar Vučić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga