13:41 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1226
  Pratite nas

  Predsednik Opštine Bujanovac i Albanskog nacionalnog veća sa sedištem u Bujanovcu Jonuz Musliju izjavio je večeras da stoji iza svojih tvrdnji da spajanje Albanije i Kosova, ukoliko bi došlo do toga, ne bi imalo smisla bez Preševa, Bujanovca i Medveđe.

  Prema njegovim rečima, potpuno je besmisleno da se takav korak preduzme bez ovih delova.

  „Mi smo ratovali, i sama borba OVPMB je imala za cilj da realizuje takav poduhvat“, rekao je Musliju Tanjugu.

  To je, takođe, i volja građana sa referenduma na ovim prostorima na jugu Srbije, održanog 1992. godine, na kojem su se Albanci sa juga izjasnili da će, ako dođe do promene granica i teritorija, tražiti ujedinjenje sa Kosovom i Albanijom, rekao je Musliju.

  On navodi da Beograd ništa nije promenio i učinio u skladu sa „Končuljskim sporazumom za prava Albanca“.

  „Imajući to u vidu, mislim da je to jedini put, jer je naša orijentacija ka Prištini i Tirani, i tuda vode svih pravci — od ekonomskog, preko socijalnog do kulturnog“, rekao je Musliju.

  „Jedna takva stvar nema cenu i ne postoji ništa što nas može ubediti da odustanemo, jer ne vidimo nikakve promene“, izjavio je Musliju.

  Musliju je ranije za „Preševa jon“ rekao da je „sada ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati“.

  Zvanična Tirana ima punu podršku za „ujedinjenje Albanije i Kosova“, ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa, dodao je.

  „Unija Albanije sa Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, besmislena je. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati“, rekao je Musliju.

  On je dodao da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u „ovo spajanje“ uključe, kako je rekao, i istočno Kosovo.

  Musliju tvrdi da su Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni deo „države Kosovo“ od koje su „nasilno odvojeni“.

  Musliju kaže da je svestan da se to neće dopasti Srbiji, kao što joj se nije dopalo ni, kako je rekao, otcepljenje Kosova.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Velika Albanija, rat, Albansko nacionalno veće, OVBPM, Jonuz Musliu, Bujanovac, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga