05:04 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 232
  Pratite nas

  Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković smatra da su pretnje albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija oko ujedinjavanja Albanije i Kosova, na koje se nadovezao predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju, pokušaj da se mirna situacija pretvori u kriznu i da se izazove napetost.

  Stanković je za „Novosti“ rekao da Muslijua treba tretirati kao lokalnog funkcionera i primeniti zakone, a kada je reč o Rami, onda najviši funkcioneri treba da se obrate međunarodnoj zajednici, ako treba i Savetu bezbednosti.

  On je naveo i da je u svim razgovorima koje je imao sa predstavnicima međunarodnih organizacija, EU i OEBS-a, dobio uveravanja da se oni protive prekrajanju granica i ujedinjavanju teritorija.

  Na pitanje lista da li država može da reaguje bar na poruke Muslijua koji je „Veliku Albaniju“ zamislio sve do Niša, Stanković ističe da je on funkcioner Republike Srbije, „i to dvostruki“.

  „Prima platu i kao predsednik SO Bujanovac i kao prvi čovek Nacionalnog saveta Albanaca. Zato najpre treba videti da li je u sukobu interesa. I nadležna ministarstva treba da razgovaraju sa njim i da vide kakve su moguće sankcije“, naglasio je Stanković.

  On je podsetio da je predsednik Albanije Bujar Nišani u Bujanovcu poručio svojim sunarodnicima da su oni građani Srbije i da podležu njenim zakonima.

  „Musliju provocira, a dobio je isuviše veliki prostor u medijima“, rekao je Stanković.

  Upitan kakve su mogućnosti da Musliju bar politički odgovara, Stanković poručuje da oni koji su ga izabrali treba da se izjasne da li podržavaju ovo što on radi, a da će Koordinaciono telo nastaviti da pomaže ugroženima u tri opštine koji, naglašava, ne treba da trpe zbog njegovih izjava.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Velika Albanija, Jonuz Musliju, Zoran Stanković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga