00:27 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  16310
  Pratite nas

  Povodom obeležavanja Dana pobede agencija Sputnjik posetila je premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića i uručila im georgijevske lente – simbol pobede nad fašizmom.

  Srpski premijer je tom prilikom rekao da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocenjujući da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

  Premijer je, čestitajući Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, rekao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, „koji proslavljamo pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i za odbranu elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode“.

  Vučić je podsetio da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost koja se retko sreće.

  „Pobedila je velika snaga, ogromna hrabrost i odlučnost. Ako opsada Lenjingrada traje 900 dana, i izdržite bez hrane i vode pod najtežim mogućim uslovima, ako posle pada Smoljenska i posle prodora dole u južnom delu preko Minska i beloruske teritorije vi uspevate da se stabilizujete i napravite veličanstvene pobede u Kursku i Staljingradu, ja mislim da to govori da narod svojom odlučnošću i snagom može mnogo toga da uradi“, rekao je premijer.

  Georgijevska lenta
  © Sputnik / Vasiliй Batanov

  Srbi su, kako je rekao, mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju.

  „Srbi su i zapadno od Drine i Dunava bili najveća meta i najčešća žrtva pre svega Nezavisne države Hrvatske, ali i svih drugih fašista“, podsetio je on.

  Premijer je rekao da se zbog svega toga danas moramo sećati tih ljudi, ali uvek sa pogledom u budućnost, znajući da je naš osnovni zadatak da sačuvamo slobodu, nezavisnost i suverenittet.

  „Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više — to je mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode“, rekao je on.

  Vučić je ocenio da sve ono što doprinosi boljem shvatanju slobode i onome što deca treba da razumeju kao najveću vrednost jeste nešto što treba da baštinimo na poseban način, kao i da je današnji dan pravi primer za to.

  Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je čitaocima Sputnjika Dan pobede nad fašizmom.    

  „Mislim da je 9. maj univerzalni praznik. Obeležava se dan kada se čovečanstvo oslobodilo velikog zla. Kada je svaka nacija u skladu sa svojom istorijom i tradicijom dala svoj doprinos tome. A mislim, Srbi i Rusi najviše i u odnosu na broj stanovništva procentualno, a i nemerljiv je doprinos ruske vojske, Crvene armije koja je oslobađala države koje su do tada bile saveznici hitlerovske koalicije ili uopšte nisu učestvovale u ratu. Ovo je veliki dan. Evropa, nijedan građanin sveta, niko ne sme da zaboravi šta se desilo 9. maja 1945. godine, kako god se okretala politika i koliko god to nekome smetalo, naravno da danas niko ne snosi krivicu za ono što se desilo pre 72 godine, ali države koje su u tome učestvovale imaju svoje pozicije na jednoj ili na drugoj strani, i trebalo bi da usklade svoje ponašanje tako da se to nikad više ne ponovi. Mada, ja vidim da neki u svetu misle da su ponovo dovoljno jaki da krenu protiv sveta“, rekao je on.

  Ministra odbrane Zorana Đorđevića zatekli smo u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima, gde je održana centralna svečanost povodom obeležavanja Dana pobede, Dana Vojske Srbije i Dana Evrope.

  U vežbi su učestvovale snage Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sa više od 30 sredstava naoružanja i vojne opreme, iz kojih su izvedena gađanja ubojnim sredstvima.     

  Novinarka Sputnjika Senka Miloš stavlja Georgijevsku lentu ministru obrane Zoranu Đorđeviću.
  © Sputnik / Žarko Skoko
  Novinarka Sputnjika Senka Miloš stavlja Georgijevsku lentu ministru obrane Zoranu Đorđeviću.
  Tagovi:
  Dan pobede, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga