12:47 08 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Ratko Mladić

  Tribunal odbio da Mladića pusti na lečenje u Rusiju

  © AFP 2019 / TOUSSAINT KLUITERS
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1234
  Pratite nas

  Haški tribunal odbio je da pusti Ratka Mladića na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer i pored garancija ruskih vlasti nije uveren da će se vratiti, kao i jer smatra da ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda u Ševeningenu, saopšteno je iz Haga.

  Mladićeva odbrana je tražila hitnu dozvolu Sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji, jer mu se zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

  Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama Ambasade Rusije u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

  Tim povodom, kako se navodi u podnesku Tribunala, Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je ukazalo da u slučaju odobrenja privremenog puštanja na slobodu, ono ne može da počne pre nego što Mladić bude prebačen u Rusiju, a bilo bi okončano njegovim vraćanjem u Tribunal u Hagu.

  Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se zahtevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za lečenje na privremenoj slobodi, budući da je bio u višegodišnjem bekstvu tokom kojeg mu se, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušilo, dok u pritvoru Tribunala sada ima adekvatan lekarski tretman.

  Sudsko veće sudije Alfonsa Orijea, koje do kraja godine treba da mu izrekne prvostepenu presudu, smatra da Mladić nije ispunio uslove za puštanje na slobodu i nije uvereno da će se vratiti u Tribunal.

  Takođe smatra da u pritvorskoj jedinici ima adekvatan medicinski tretman.

  Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

  Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017. godine, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

  Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag u maju 2011. godine.

   

  Tagovi:
  Rusija, lečenje, Haški tribunal, Ratko Mladić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga