22:40 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  8454
  Pratite nas

  U zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu održana je neformalna večera visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke, među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka, da su lideri Zapadnog Balkana razumeli potrebu za održanjem i očuvanjem mira i stabilnosti.

  Vučić je naveo da je razgovor sa Federikom Mogerini bio konstruktivan i da je protekao u dobrom tonu, preneo je dopisnik RTS-a iz Brisela. 

  Srpski premijer je istakao značaj stvaranja carinske unije zbog tržišta 20 miliona ljudi kojom bi se pospešio ekonomski rast, ali da to nije zamena za članstvo u EU.

  On je dodao da će se sastanci u ovakvom i sličnom formatu nastaviti i u Briselu i na drugim mestima.

  Vučić je rekao da je razgovarao sa mandatarom za sastav makedonske vlade Zoranom Zaevim, koji mu je prišao i da je u korektnom razgovoru na neki način došlo do razjašnjenja nekih izjava koje su date u toku kampanje u Makedoniji, kao i da su se složili da će jačati odnose dve zemlje.

  Vučić najavio težak period: Haradinaj verovatno premijer

  Srpski premijer je uoči sastanka za RTS rekao da je dobro što je Federika Mogerini pozvala lidere sa Zapadnog Balkana na razgovor.

  Istakao je da je pred nama težak period, imajući u vidu da je favorit za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj i da je Vrhovni sud u Prištini oslobodio optužene u slučaju „Klečka“.

  Prema njegovim rečima, važno da Srbija vodi pametnu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

  „Za nas je veoma važno da pokušamo ono što smo uspevali do sada — da budemo staloženi i sačuvamo mir i stabilnost. Ovo zvuči kao polubesmislena fraza, ali želim da kažem da je pred nama težak period“, istakao je Vučić.

  Aleksandar Vučić i Federika Mogerini
  © Foto : Vlada Srbija
  Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

  Naveo je da je Vrhovni sud u Prištini oslobodio optužene za zločine počinjene nad Srbima, kao i da je gotovo izvesno da će Ramuš Haradinaj biti premijer u Prištini.

  „To otvara bezbednosne poteškoće, otvara probleme o kojima i ne moram da govorim. Treba da znamo da je važno da vodimo i pametnu i ozbiljnu i odgovornu politiku. To je moguće ako naš rast bude uvećan… Nema ničega od toga ako nemamo punu stabilnost i sigurnost. Moramo da budemo ekonomski jači i politički snažniji da bismo to mogli da osiguramo“, naveo je Vučić.

  Tagovi:
  vučić, Mogerini, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga