04:35 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  206157
  Pratite nas

  Najveći kontingent stranih oružanih snaga koji će učestvovati na vojnoj vežbi „Platinasti vuk 17“, doputovao je danas iz SAD u Srbiju, a na beogradskom aerodromu dočekali su ih ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD Kajl Skot, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

  Kako je navedeno, pored 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja iz SAD, na vežbi „Platinasti vuk 17“, takođe je planirano učešće oko 450 vojnika iz Srbije, BiH, Bugarske, Makedonije, Mađarske, SAD, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore, dok je rukovodstvo vežbe sastavljeno od predstavnika partnerskih zemalja-učesnica.

  Jedinice će se uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u multinacionalnom okruženju, a jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama.

  Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot
  Ministrastvo odbrane
  Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot

  Đorđević je rekao da je to veoma bitna vojna vežba za Srbiju, jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, te da će naši vojnici imati šta da nauče od pripadnika Nacionalne garde Ohaja, a takođe će i Vojska Srbije imati šta da podeli sa njima.

  Ambasador Skot smatra da će vežba biti odlična prilika za sve da uvide kako da zajedno reaguju i sarađuju, kao i da je dobra za saradnju u regionu, te da je dolazak grupe pripadnika iz Nacionalne garde Ohaja još jedan pokazatelj partnerstva, prijateljstva i vojne saradnje sa Vojskom Srbije.

  Vojna vežba „Platinasti vuk 17“, održaće se u bazi „Jug“ od 12. do 23. juna i to je jedna od 130 aktivnosti čija je realizacija planirana ove godine, na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, navodi se u saopštenju.    

  Tagovi:
  Baza jug, vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga