05:19 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  82196
  Pratite nas

  Vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić ocenio je da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu ne može da opstane ako se ne reši njegov status.

  On je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa belgijskim kolegom Didijeom Rejndersom, rekao da taj centar ne može ovako da opstane „ni na nebu, ni na zemlji“, te podsetio da je predviđeno da Rusija za njegov rad izdvoji 40 miliona dolara.

  Napomenuo je da je do sada potrošeno 20 miliona na gašenje požara, poplave i sve ostalo.

  Dačić je prozvao bivše predstavnike vlasti, sadašnjeg lidera opozicione Demokratske stranke Dragana Šutanovca i bivšeg predsednika Srbije i aktuelnog lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, da pate od amnezije.

  Naime, vršilac dužnosti premijera podsetio je da je sporazum o formiranju Centra u Nišu potpisao sa Sergejom Šojguom u prisustvu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

  Takođe je podsetio da je taj centar dobio naziv Srpsko-ruski humanitarni centar, a da je Šutanovac, koji je tada bio ministar odbrane, lično dao odobrenje da ruska strana pogleda kasarnu u Nišu za sedište tog centra.

  „Ne mogu da shvatim sada o kakvim diplomatskim statusima i eksteritorijalnom delu centra govorimo. To je zajednički centar. Ne postoji ruski i srpski deo. Tu radi desetoro ljudi“, podvukao je Dačić.

  Ponovio je i da je Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs potpisao Sporazum o statusu američke vojske u Srbiji.

  „Oni koji se ovome protive, kada je Rusija u pitanju, moraju da daju odgovore na pitanja zašto u jednom slučaju to može, a u drugom ne može“, kazao je Dačić.

  Pitao je i zašto Tadić to nije tada rekao Putinu, a Šutanovac svom ruskom kolegi, mada, dodao je, Šutanovac je retko išao u Rusiju. Više je boravio u SAD, kazao je Dačić.

  Vršilac dužnosti premijera Srbije je napomenuo i da se radi o sporazumima koji se potpisuju cirkularno, uz promenu samo imena.


  Tagovi:
  status, Srpsko-ruski humanitarni centar, Dragan Šutanovac, Boris Tadić, Sergej Šojgu, Ivica Dačić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga