17:48 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2135
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su odluke o vojnim vežbama sa Rusijom i statusu Humanitarnog centra u Nišu „stvar Srbije”.

  Stoltenberg je srpskim novinarima rekao da je „na Srbiji da odluči“ i da NATO poštuje neutralnost.

  „Važno je da svaka država izabere svoj put, poštujemo kada države žele da postanu članice, ali i vašu odluku da ne budete deo saveza, jer ste suverena država“, rekao je Stoltenberg, prenosi B 92.

  Kako je rekao, NATO ceni partnerski odnos sa Srbijom, a on lično se unapred raduje nastavku saradnje i sa premijerkom Anom Brnabić. 

  Govoreći o odluci Srbije da izvodi zajedničke vojne vežbe sa Rusijom, generalni sekretar NATO-a kaže da „Alijansa poštuje odluke koje Srbija donosi“. 

  „Kada sam bio premijer Norveške, imali smo veze sa Rusijom, iako smo članica NATO-a od 1949. godine, imali smo vežbe. Ne smatram da Rusija treba da bude izolovana“, kaže Stoltenberg. 

  U razgovoru sa srpskim novinarima tema je bio i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu. Na pitanje da li je davanje diplomatskog statusa ruskim humanitarcima crvena linija, kaže: 

  „Opet, Srbija odlučuje o tome kome će dati status. Meni je važno da se unapred radujem tome što će Srbija biti domaćin vežbe za civilne vanredne situacije sa NATO-om sledeće godine. To je nešto što organizujemo sa partnerskim zemljama često“, rekao je Stoltenberg. 

  Prvi čovek vojne alijanse je govorio i o bombardovanju SRJ 1999. godine. 

  Kako kaže, tada nije bio u NATO-u i ne može da govori o osiromašenom uranijumu i municiji korišćenoj tamo, ali je rekao da je NATO sada na Kosovu kako bi pomogao stabilizaciji i izbegavanju nasilja. 

  Stoltenberg je rekao da je NATO svestan da na Balkanu postoje tenzije i da „tamo može doći do nasilja i rata“. 

  „To se ubuduće mora sprečiti i zato pozdravljamo partnerstvo sa vašom zemljom i važno nam je članstvo okolnih zemalja kako bismo izbegli neprijatne situacije iz prošlosti“, navodi Stoltenberg.

  Tagovi:
  NATO, Jens Stoltenberg, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga