16:47 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 227
  Pratite nas

  Kosovska ministarka Edita Tahiri pozitivno je ocenila inicijativu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da pozove predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Brisel i istovremeno priznala da Kosovo blokira formiranje ZSO.

  Tahirijeva je u intervjuu za portal „Kosev“ izjavila da misli da je, iako je dijalog bio zamrznut, trebalo nastaviti sa primenom Briselskog dogovora.

  Misli, kaže, da je za šest godina ovaj dijalog dao vrlo važne rezultate, ali joj je žao što su neka velika pitanja blokirana.

  „Pravosuđe, energija, priznavanje diploma — to su pitanja koja blokira Srbija: Zajednicu blokira Kosovo“, potvrdila je Tahirijeva.

  Tahirijeva misli i da će drugi deo godine biti period kojim će se definisati okvir za, kako kaže, „obostrano priznavanje“, kao i „vremenska dinamika“.

  „Drugim rečima — treba da se definiše dnevni red za razgovore, tako da se možda do proleća to i završi“, navela je.

  Upitana gde je ZSO u toj „kutiji“, Tahirijeva ponavlja da je neprimenjene dogovore trebalo primeniti.

  „To (ZSO) je naša odgovornost, dok — pravosuđe, energetika, priznavanje diploma — pitanja koja Srbija blokira, treba da primeni i Srbija“, navela je.

  Tahirijeva kaže i da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

  Biće, kaže, u skladu sa kosovskim ustavom, briselskim sporazumom o ZSO i sa odlukom kosovskog ustavnog suda.

  „Izrada nacrta Statuta imaće nekoliko faza koje su istaknute u sporazumu, ali u tom procesu, sinhronizovano će se vršiti proces ukidanja preostalih paralelnih institucija. To znači da kada kosovska vlada donese odluku o formiranju Asocijacije — dan ranije, preostale paralelne strukture će biti ukinute na Kosovu“, navela je.

  Marko Đurić
  © Tanjug / Dimitrije Gol

  Na pitanje da li to znači da će ZSO biti uspostavljena istog trenutka kada srpske državne škole postanu deo jedinstvenog kosovskog obrazovnog sistema, a bolnica postane deo kosovskog zdravstva, Tahirijeva odgovara potvrdno i dodaje:

  „Primenićemo isti model kao što smo uradili sa raspuštanjem policije. Ugašena je paralelna policija i angažovani su bivši policajci koji su radili za Srbiju. Isto će biti i sa nastavnicima i doktorima. Prestaće im ugovori i plate iz Srbije i biće primljeni u kosovski sistem zdravstva i obrazovanja“.

  Ona, međutim, tvrdi da to nisu jedine paralelne institucije koje su preostale.

  „Ostale su i paralelne opštinske strukture i one takođe treba da se raspuste. Imamo dugačku listu, znate. Na primer, paralelna pozorišta, kulturne institucije… Da kažem u jednoj rečenici — sve preostale srpske paralelne institucije na Kosovu raspustiće se pre nego što vlada Kosova bude uspostavila Zajednicu“, izričita je Tahirijeva, koja je uverena da će stranka kojoj pripada, a koja je u koaliciji sa DPK formirati vladu na čelu sa Ramušom Haradinajem, kao i da će ona ostati deo te vlade.

  Tagovi:
  Edita Tahiri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga